Народното събрание трябва да реши дали да допусне ли или да не допусне провеждането на национален референдум за отлагане на срока до 2043 г. за влизане на страната в Еврозоната и съответно отлагане на въвеждане на еврото. Правна комисия изслуша и изтъкнати конституционалисти.

Въпросът би следвало да влезе за обсъждане по същество. Това заяви преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова. Според нея въпросът не е в противоречие с Конституцията, а парламентът е компетентен да вземе решение за провеждане на национален референдум "за" или "против" еврото. Трябва да се каже и в кой момент, след като сме готови да се присъединим към Еврозоната. Народното събрание може да реши дали да приеме или да отхвърли провеждането на референдум, обясни доц. Киселова.

Димитър Радев: Референдумът може да пропука консенсуса за Еврозоната

Димитър Радев: Референдумът може да пропука консенсуса за Еврозоната

Нарушаването на международни договори ще е прецедент

Конституционалистът проф. Пламен Киров добави, че няма спор, че референдумът е от компетентността на Народното събрание. Конституцията не предвижда случаи кога да се провежда референдум. Спор не може да има за правото на Народното събрание за влизане в Еврозоната, посочи проф. Киров и добави, че парламентът е компетентен да вземе решение за влизане в Клуба на богатите и приемане на еврото. Основният въпрос, който трябва да преценят депутатите е доколко въпросът за референдума не нарушава изискванията на международните договори, които има пряко предимство пред вътрешното законодателство, каза проф. Пламен Киров.

Според него трябва да се проведе целенасочена политика за постигане на критериите за влизане в Еврозоната. Въвеждането на еврото е процес, а това, че отговаряме на изискванията не означава, че възприемаме еврото, обясни проф. Киров. Влизането в Еврозоната ще е продукт на много държавни органи, не само на Министерски съвет с изменението на редица закони, каза той и добави, че не би подкрепил мнение, което касае, че не може да се проведе референдум за запазване на българския лев за сметка на еврото. "Може да бъде питан българският избирател дали това може да стане след определена дата или определен срок", аргументира се проф. Пламен Киров.

Пламен Киров: Депутатите тупат топката с референдума на Възраждане

Пламен Киров: Депутатите тупат топката с референдума на Възраждане

Народното събрание има една седмица да се произнесе

Преподавателят по Конституционно право доц. Борислав Цеков определи като незаконосъобразно и противоконституционно предложението за провеждане на национален референдум за запазване на българския лев. Народното събрание е длъжно да се произнесе относно законосъобразността за референдума, настоя доц. Цеков.

Христо Христев, преподавател по Право на ЕС в Софийски университет "Свети Климент Охридски", счита, че приемането на решение, което свиква референдум затова дали българският лев да бъде заменен от евро, би противоречало на определи разпоредби и текстове в Конституцията. България се намира в завършваща фаза в ЕРМ-2 като в участието на България в този механизъм почива на договореното между българските компетентни органи, останалите държави-членки и Европейската централна банка (ЕЦБ), обясни Христев.

Депутатите по комисии бламират референдума на "Възраждане"

Депутатите по комисии бламират референдума на "Възраждане"

ГЕРБ и ПП/ДБ бойкотират заседанието