С декларации започна днешният пленарен ден в Народното събрание. Първата бе изчетена от ГЕРБ, в която снощният арест на бившия премиер Бойко Борисов и лидер на групата Бойко Борисов, който бе арестуван, Даниел Митов обяви, че ГЕРБ започва работа за предсрочни парламентарни избори и сваляне на правителството.

На декларацията от страна на ПП Андрей Гюров отговори, че "Никой не е над закона". По време на третата декларация - на БСП, изчетена от Георги Свиленски - стана скандал.

"Безпрецедентна ситуация, в която хората, които 12 г. управляваха държавата, казват, че е извършено покушение срещу демокрацията, хората, които 12 г. извършаваха покушения, днес ни дават уроци за демокрация, днес казват, че е нарушен консенсусът на ненасилие", започна той. Последваха викове "Оставка" от страна на ГЕРБ, съпроводени с тропане по банките.

"На кого викате оставка, всеки един от ГЕРБ е съпричастен към това, което се случва", отговори Свиленски. След което депутатите от ГЕРБ, начело с Десислава Атанасова излязоха на трибуната и започнаха да се бутат и надвикват. В споровете се чуваха отделни гласове - Свиленски включително: Не ме плюйте!, Костадин Ангелов: Обиден съм.

"Не съм казал престъпление, върнете стенограмата", каза още Свиленски. А председателят на парламента Никола Минчев слезе от мястото си да говори със Свиленски. Само не ме плашете, каза депутатът от БСП. А Минчев му заглуши с ръка микрофона, опитвайки се да овладее ситуацията.

На трибуната, начело с Иван Ченчев, бяха и БСП, които започнаха да се бутат с депутати от ГЕРБ. За успокояване на страстите Никола Минчев даде 15 мин почивка.

Преди това и заявките в декларациите:

От днес ГЕРБ започва работа за предсрочни избори и сваляне на кабинета Петков

От днес ПГ на ГЕРБ всеки ден ще работи за предизвикване на предсрочни парламентарни избори за нормализиране на политическата ситуация в страната и срещу настоящото управление, което вкара България в тази ситуация. Това обяви от парламентарната трибуна днес Даниел Митов от ГЕРБ след ареста на бивши членове на кабинета Бойко Борисов и самият бивш премиер.

"Ударът ще стегне и мобилизира опозицията, ГЕРБ призовава за протест всички български граждани, да са единни", добави той.

Даниел Митов определи: "Страхът от загубата на власт е по-силен мотиватор, който се материализира през насилие през репресивния апарат на държавата, подход, присъщ на комунисти и фашисти. Бе извършено покушение срещу българската демокрация". За определенията Митов получи забележка от председателя на НС Никола Минчев. Но от залата имаше ръкопляскания от страна на ГЕРБ. "След обиските в домовете на бившия премиер и хора от кабинета му - без адвокат, без обвинения, това би ни превърнало в страната от Третия свят... Само Гестапо се радва...", избори още депутатът от ПГ на ГЕРБ.

По думите му МВР злоупотребява с функциите на прокуратурата. Лъжата за ареста ще бъде разобличена, доверието ще се занули, правителството ще се посреща с недоверие, смятат още от ГЕРБ. Митов посочи, че снощи МВР изтрило собственото си съобщение, а "целта е да се смени фокусът на влияние". Среднощните обиски и арести няма да намалят инфлацията, призивите за оказване на военна помощ и няма да увеличат управленския капацитет на правителството, категоричен е той.

Хлябът скъп, зрелищата безплатни, а кабинетът избра тях, веднъж тръгнало в посока на политическа репресия има само един път за кабинета - на увеличаващите се репресии, докато не се създаде държава, в която всеки живее в страх, посочи Митов. Той даде пример и с операциите на Хитлер, и Путин.

ПП: Време е да приключим Прехода и България да стане европейска държава

Председателят на ПГ на ГЕРБ Андрей Гюров също изчете декларация от трибуната на НС в отговор на декларация на ГЕРБ: "Няма никой над закона". Репликата, публикувана и от премиера Кирил Петков снощи, предизвика бурни ръкопляскания от цялата зала, без депутатите на ГЕЕБ и "Възраждане".

"Депутатите от ПП се обръщат към българското общество, законност, ред и реална борба с корупцията, заради това стотици хиляди излизаха на протести, оставихме професии, семейства, досегашния ни живот", изреди Гюров. Българското общество възприема ареста като безпрецедентен, това са нормални следствени действия, за разлика от арестуване на жени и държането им на улицата на тротоара, часове наред пред камерите и всички български граждани, това е репресия, добави той. ПП смята, че всичко сега е в ръцете на следствените власти. "До момента не сме видели неправомерни действия от страна на МВР, очакваме, че полицията има доказателства да подкрепи действията си", казаха от там.

Имаме своите опасения спрямо прокуратурата, българското общество дълго време виждаше, че в страната на политиците не се търсеше отговорност. Време да приключим Прехода и България да стане нормална европейска държава, обяви Гюров. Последваха нови викове "Оставка" и тропане по банките от страна на ГЕРБ, всички останали депутати обаче станаха на крака.

ГЕРБ - от "не ни е страх" до "това е Народен съд"

ГЕРБ - от "не ни е страх" до "това е Народен съд"

Членове на партията на Борисов се събират отново пред ГДНП след снощния арест

След скандала и напускането на депутатите от ГЕРБ Георги Свиленски продължи с декларацията от името на БСП. Той обяви, че БСП ще бъде гарант за отстояване на демокрацията в държавата и управлението да не се изкушава пред каквито и да е нетрадиционни практики. Българските граждани трябва да са сигурни, че всеки лев ще се харчи честно и прозрачно и нито един лев няма да се разпределя от джипката през прозореца, да отива в златни кюлчета.

Относно правните последствия - трябва да отговори прокуратурата, а коалицията трябва да следва свободния избор и споразумението, заключи Свиленски.

Мустафа Карадайъ и Йордан Цонев от ДПС бяха категорични, че са предупреждавали за нарушенията на Конституцията и върховенство на закона. "Чухме, че 12 г. бившите управляващи са извършвали покушения срещу демокрацията, ние го твърдяхме, но тя промяната днес продължава и нещата се влошават в още по-лоша посока. Вие продължавате промяната, рушите още повече демокрацията. Чухме, че и никой не е над закона - цитат от Цветан Цветанов, Бойко Борисов, от "Промяната" през 21-22 г.", каза Карадайъ.

Нищо ново под слънцето, дойдохме на власт да се борим с нарушителите на закона, дойдохте на власт с нарушаване на Конституцията на България - чухме Бог да пази България, но ние пазим ли я, посочи той.

Йордан Цонев бе категоричен: "Всичко започна с тяхната полицейщина, органите бяха превърнати в бухалки срещу бизнеса и обикновените граждани, в инструмент за печелене на избори. Ние имаме една добавка към изискванията на закона, отправихме я към президента Румен Радев - без реваншизъм, отказът от него е основополагащ принцип, в който е реконструирана партията ДПС". Няма да ставаме адвокати на никого. Който е погазил закона, да отговаря, включително от нашата партия. Не вземаме отношение към ареста на Борисов и няма да му ставаме адвокат, каза той.

Двама депутати от БСП - Борислав Гуцанов и Явор Божанков дадоха примери с лични истории как са виждали нарушаването на демокрацията в техните домове.

Дебатът по ареста на Борисов завърши с искане на депутата от ПП Мирослава Петрова да не се блъска по банките и да не се руши, както ГЕРБ са "оставили разрушена държавата".