Състав на СГС затъна в кореспонденцията с властите във Великобритания и Швейцария заради разпит на свидетели по делото срещу Евелин Банев - Брендо, Десислава Дишлиева, Моника Добринова и Симо Карайчев.

Държавното обвинение продължава да настоява на разпита на четиримата свидетели, които бавят делото вече месеци, стана ясно и на днешното съдебно заседание.
„Очевидно е, че българският съд полага максимални усилия да се свърже с властите в съответните държави за разпит на тези свидетели", подчерта председателя на съдебния състав. Усилията на съда обаче остават безрезултатни.

На днешното съдебно заседание стана ясно, че един от свидетелите е бил посещаван от органите на реда във Великобритания, но е бил „буен и агресивен към офицерите" като посочил, че вече е давал показания във фазата на досъдебното производство в България и не желае повече да съдейства на властите.

Свидетелката, която трябва да бъде разпитана в Швейцария пък е тежко болна и здравословното й състояние не позволява тя да се яви на разпит. Българският съд от своя страна проучва възможностите според швейцарското законодателство тя да бъде разпитана в болничното заведение или да даде писмени показания по делото срещу Брендо.

Британските власти са посочили нов адрес на един от свидетелитe, когото съдът издирва, за да разпита, като този път той е в Германия.
Делото за пореден път беше отложено и ще продължи на 31 януари 2012 г. На днешното съдебно заседание дойдоха вещи лица, които имаха готовност да дадат показания във връзка с вече изготвени експертизи. Това обаче не може да се случи докато не бъдат разпитани всички свидетели по делото.

СГС заплаши с глоба в максимален размер двама експерти, които не се явиха днес в съда и са посочили, че са в командировка. Съдът изтъкна, че основен приоритет е явяването пред българския съд и трудовите отношения с работодателя трябва да бъдат съобразени с това.

Припомняме, срещу Брендо има повдигнато обвинение за организиране на престъпна група заедно с бившата му съпруга Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева - съпруга на разстреляния Константин Дишлиев, и брат му Симо Карайчев.
Разследването за пране на пари срещу четиримата е отделено от производство срещу Константин Дишлиев от края на 2004 г. Според обвинението групата е действала на територията на България, Швейцария, Австрия и Германия.

През април 2007 година в дома си бе застреляна майката на Коко Дишлиев (свекърва на обвиняемата Десислава), която бе свидетел по делото срещу Брендо.