Съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски изисква от премиера Николай Денков да представи пълен отчет за свършеното за приемането на страната ни в Шенген от избора на правителството на 6-ти юни т.г. до днес, както и да представя ежеседмичен отчет за свършеното пред Народното събрание до заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 4-ти декември, като към това представя и задълбочен анализ, изводи и прогнозни резултати.

Във вече редовната си сутрешна изява, разпространена от пресцентъра на Движението, Пеевски посочва: "Искаме да знаем всичко дотук - всички факти и обстоятелства, свързани с работата на кабинета, председателстван от Николай Денков за присъединяването на България към Шенгенското пространство, се казва в писмото."

Пеевски напомня, че приемането на България в Шенгенското пространство е важна стратегическа цел, която е водещ мотив при сформирането на евроатлантическото мнозинство, което избра кабинета Денков в настоящия парламент. Също напомня и че ДПС влезе в конституционното мнозинство и подкрепи съдебната реформа, за да реализира важните за българските граждани цели, като присъединяването ни към Шенгенското пространство.

Изказва се и недоволство, че до този момент кабинетът не е потърсил за помощ потенциала на членовете на ЕП от ДПС.

"За изпълнението на тази цел е необходим пълен синхрон между институциите, така че да се използва целият потенциал на парламентарната дипломация."