Депутатът Делян Пеевски е оттеглил искането в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за одобрение на сделката за придобиване на "Телеграф Медиа" от страна на купувача "Ню Имидж Медиа". Това съобщава лично той в изявление до българските медии. В него се посочва, че искането отлежава вече пет месеца в КЗК, което е недопустимо и не кореспондира със стандартните срокове.

"Вероятно причината не е в сложността на одобрението, а във факта, че касае свързана с мен медия. Не мога да толерирам подобен двоен стандарт от страна на държавния регулаторен орган, поради което днес оттеглих искането за одобрение, като заявявам, че се отказвам и от сделката", заявява Пеевски.

В изявлението се посочва и че днес Делян Пеевски е учредил фондация "Телеграф", на която ще прехвърли собствеността на "Телеграф Мидиа" и съответно отговорността за издаваните печатни медии - "Телеграф", "Монитор", "Политика" и "Меридиан мач". 

Основна цел на фондацията "Телеграф" ще е развитието на медийния пазар, повишаването на професионализма, морала и обективността в журналистическата професия, както и борбата срещу фалшивите новини във всичките им форми.

С оглед на това в управителния съвет на фондацията ще участват само изявени български журналисти, които "винаги открито са отстоявали истината и не се страхуват да изразят личната си позиция", се посочва в изявлението.

"Така аз се оттеглям от активната издателска дейност, която оставям в ръцете на членовете на управителния съвет", заявява Делян Пеевски и посочва, че неговото участие ще бъде ограничено единствено до финансовото подпомагане на дейността на фондацията за постигането на нейните цели.

В изявлението си Делян Пеевски прави и коментар на медийната среда у нас: 

"Мисля, че е крайно време медийното съдържание да бъде управлявано от журналистите, защото само така би се гарантирала независимостта на медиите. Колко пъти през последните години сме ставали свидетели, как чисто медийни мероприятия се превръщат в олигархични срещи, където вместо журналисти виждаме рамо до рамо съмнителни бизнесмени, обвиняеми и подсъдими, както и лица със запорирано от държавата имущество.

Това ли е медийната свобода, за която толкова се говори и която трябва да е барометъра на обществото - вместо търсещи истината журналисти, обвиняеми и подсъдими олигарси да определят общественото мнение и публичния дневен ред, водени единствено от личните си интереси и желанието си за саморазправа с институции или конкуренти? Олигарсите, които вчера участваха в разграбването на националния капитал чрез бандитската приватизация, днес самодоволно размахват пръст като ментори от последна инстанция, използвайки медиите си да манипулират и да разпространяват фалшиви новини.

Същите лица организираха години наред клеветническа кампания срещу мен поради причината, че моите медии осветяваха техните задкулисни сделки и единствени се противопоставяха на манипулациите им. Като издател на печатни медии, не желая повече да бъда причисляван по какъвто и да е начин с тази група медийни собственици, а на създадената от тях изродена медийна среда е крайно време да се противодейства.

Редакционната политика трябва да се определя единствено от реалните събития и обществения интерес, а не от олигархични медийни кръгове. Само така българските медии ще могат да се освободят от всякакви зависимости и ще бъдат свободни - този път не само на думи, а страната ни няма да заема незавидно място по медийна свобода."

Припомняме, "Ню Имидж България" подписа предварителен договор за придобиване на 50% от капитала на "Телеграф Медиа" ЕООД, в края на април месец.
"Ню Имидж България" ЕАД е част от американската компания "Nu Image Inc.", чиято дейност е производство на филми, собственик e на филмовото студио "Ню Бояна Филм" с 95% от капитала от 2006 г. насам.