Депутатът от ДПС Делян Пеевски внася законопроект за осветляване собствеността на медиите. Съвносители са Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева.

"Внесеният законопроект ще отговори на общественото очакване за максимално прозрачна медийна среда, тъй като предвижда задължително оповестяване на действителната собственост и на непазарното финансиране на всички печатни и електронни медии, включително и на онлайн изданията, чиято роля за информираността на обществото все повече нараства", пише в писмо до медиите Пеевски.

Според него законопроектът ще преустанови и "спекулациите на определен кръг медии, финансирани основно от подсъдими лица или чуждестранни грантове, че в България медийната среда е непрозрачна и че собствеността в медиите била неясна".

Обществото трябва да знае, кой кой е на медийния пазар и как се финансират медиите, убеден е депутатът от ДПС. Всеки трябва да може да прецени достоверността и независимостта на информацията и мненията, изразени в медиите, именно през призмата на прозрачната собственост и пазарното икономическо съществуване, изтъква Пеевски.

Хората, потребители на медийната информация, трябва да знаят това, а участниците на медийния пазар им го дължат, споделя той.