МВР се справи с осигуряването на сигурни, спокойни и честни избори, доволен е служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

След встъпването си длъжност като министър създал организация по превенция и подготовка за провеждането на предсрочните избори на 2 октомври. Целта била да се установят и локализират престъпните групи, занимаващи се и с криминални прояви, да се въведе по отношение на тях оперативна работа и използване на специални разузнавателни средства, уточни Демерджиев.

Първият въпрос отправен към него бе от депутата от БСП Ирена Анастасова относно работата на структурите на МВР в област Монтана, по време на предизборната кампания, за предотвратяването на "купуването на гласове" на територията на областта. В МВР са получени 5 сигнала от БСП, които касаят пет области. В тях е липсвала всякаква конкретика, но цялата налична информация е обработена и предадена на прокуратурата. Няма случаи, в които структурите на МВР да са получили конкретна информация, и да не са я проверили.

Иван Демерджиев представи информация за работата на МВР в област Монтана. Проведени са специализирани полицейски операции на 14 заложни къщи и над 100 питейни заведения в област Мотана. Подадени са 53 сигнала в Монтана за нарушения на изборния процес. Образувани са 10 досъдебни производства, от които са задържани 6 лица по Закона за МВР. По едно досъдебно производство е повдигнато обвинение на едно лице. Висящи са 6 досъдебни производства.

Демерджиев: Няма данни за сериозни престъпления на изборите

Демерджиев: Няма данни за сериозни престъпления на изборите

Проверряват за ромски саботаж

Демерджиев увери, че не са допуснати нарушения на обществения ред и престъпления, които да повлияят на изборния ден в момента на вота.

Той не е чул сериозни критики от политическите лидери и партии след проведените избори. "Имаше е организация, ред и надявам се, че не очаквате след 2 месеца МВР да бъде различна институция. Полагат се огромни усилия във всяка една посока, не твърдя, че сме се справили перфектно с изборния процес, но ако ние сме отговорни за провеждането на следващи избори, ще си свършим още по-добре работата", категоричен бе Демерджиев.

На въпрос за купуването на гласове на територията на област Ловеч и работата на МВР в областта, Демерджиев отбеляза, че МВР е свършило своята работа и в област Ловеч, като са образувани преписки. "Данните са предадени на прокуратурата, но нямам инструмент, с който да ѝ въздействам", подчерта той.

В област Ловеч са проверени 67 моторни превозни средства, 752 лица и 91 лица от криминалния контингент. В хода на проверките на МВР са регистрирани 9 престъпления и са задържани 9 човека, съставени са 53 акта за административно нарушение, 53 протокола, проверени са 23 заложни къщи и 25 търговски обекта.

Образувани са досъдебни производства по 3 престъпления, като са задържани трима души. Предупредени са 72 души, за които има данни, че могат да извършат престъпления против личностните права на гражданите. МВР е реагирал на 22 сигнала за нарушения на изборното законодателство и ако гласове са купувани посред бял ден нищо не е пречело да бъде сигнализирана областната дирекция на МВР в Ловеч, посочи Демерджиев.