Задържаният тази вечер в София висш граничар е арестуван заради обществена поръчка, свързана с охраната на границата. Това съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев по БНТ.

"Потърсихме и получихме съдействие от страна на прокуратурата за случая. Служителят е на висока позиция. Заместник-директор, отговарящ за собствеността и снабдяването на служителите с всичко необходимо, както и за поддържане на базите. Това е служител на Главна дирекция "Гранична полиция". Поводът е обществена поръчка, свързана с охраната на границата", каза Демерджиев.

Демерджиев очаква разследването за убийството на граничаря да приключи бързо

Демерджиев очаква разследването за убийството на граничаря да приключи бързо

Той ежедневно получава информация от турския си колега за хода на разследването

По думите му няма връзка с инцидента, при който загина граничен полицай. Проблемите в "Гранична полиция" са натрупвани през последните 10 години, допълни Иван Демерджиев.

Според вътрешния министър вместо да се повиши щатът на "Гранична полиция" той е намален с 1300 бройки за тези 10 години, което е ставало поетапно.

"Служители са командировани на границата при изключително тежки условия, не познават добре районите, в които са командировани. Предлагаме щатни бройки 1260, като целта е да отпадне изцяло извънредният труд и командироването на служители и "Гранична полиция" да поеме изцяло отговорността за защита на границата", добави Иван Демерджиев.

Демерджиев: Границата не е добре обезпечена, оградата се къса всеки ден

Демерджиев: Границата не е добре обезпечена, оградата се къса всеки ден

Ако родителите на убития полицай искали оставката, той щял да я даде

Той поясни, че във всеки един автомобил има бронежилетка и прибори за нощно виждане, като част от тези прибори са остарели. Стартирана е процедура за закупуване на нови, заяви Иван Демерджиев.

"Получихме помощ от Европейската комисия за допълнително техническо обезпечаване на камери, сензори, допълнително гориво. Ще бъдат готови първите функционални облекла на тези служители", каза вътрешният министър.

И БСП иска оставката на Демерджиев

И БСП иска оставката на Демерджиев

При два сериозни инцидента, завършили със смърт

По думите му няма смислени аргументи за неговата оставка, поискана от ГЕРБ-СДС. "Аз не мога да поема отговорност за проблемите, залегнали и оставени в системата повече от 10, затова, че не съм успял да ги реша за 2 месеца", коментира Иван Демерджиев.