Намираме се ситуация на пин-понг между институциите, които отказват да поемат отговорност за резултат, а не за пиар. Искаме резултат. 

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред РИОСВ-Пловдив във връзка с казуса в село Труд, свързан със замърсяване на въздуха от бионцентралата. 

Той пирпомни, че преди 2 седмици е било обявено, че инсталацията не работи, но днес тя продължава да работи. Има някакъв доклад на областната управа, който се е превърнал в апокрив и никой не го е виждал. Две министерства МОСВ и МЗ спорят за това какво е положението, пояснява той. 

От "Демократична България" уточняват, че не е публичен актът според, който е спряна дейността на централата, след като от РИОСВ са го обявили.

Каназирева нямало да допусне компромис с биоцентралата в село Труд

Каназирева нямало да допусне компромис с биоцентралата в село Труд

Вече е представила доклад за направените проверки от над 5 държавни институции

Актът бил разписан така, че той имал пороци и щяло да бъде лесно "съборен" в съда. Част от плана на институциите заедно с инвеститора, бил тази централа никога да не спира да работи, въпреки разписаният акт. 

Няма публичен доклад за това какви вреди върху човешкото здраве носи тази централа, заявяват от "Демократична България".

В тази връзка те искат 4 основни неща: незабавно да стане публичен актът, с който се спира централата; планът на инвеститора за извеждане от експлоатация на биоцентрала също да стане публичен; областният управител да направи публична експертизата по силата, на която има акт за спиране на централата и също така министърът на здравеопазването и областният управител да кажат реално дали са сигнализирали МОСВ и Емил Димитров или са излъгали и няма депозирано писмо в министерството.

Здравният министър настоява биоцентралата в село Труд да бъде спряна

Здравният министър настоява биоцентралата в село Труд да бъде спряна

Докато се отстранят всички несъответствия

Във връзка с казуса, Галина Тошева, председател на Сдружество "Бъдеще за село Труд", призова институциите да работят прозрачно и в интерс на гражданското здраве.

По думите ѝ най-вероятно МОСВ работи в опазване на инвеститорски интереси. Тошева е категорична, че Ревизоро трябва да си влезе в правомощията и да обслужва гражданския интерес.

Тя подчерта, че имат протестна готовност и този път ще бъдат по-смели в действията си.

На свой ред Христо Иванов изтъкна, че по скоро призовава Ревизоро не да си влиза в правомощията, а да излиза от тях и заедно с правителството да си подава оставката.

Не се диша от лъжи, наглост, бездействия и корупция, категоричен беше той.

Иванов заяви, че няма да се откажат от казуса в село Труд, докато не видят резултат.

Откриха редица нарушения в работата на биоцентралата в село Труд

Откриха редица нарушения в работата на биоцентралата в село Труд

Това са резултатите от извършената независима експертиза