От "Демократична България" призовават кабинетът да заяви отказа си от електронно гласуване през 2019 г. Управляващите да заявят и че нямат капацитета и не могат да въведат гласуването и да осигурят участие на стотици хиляди българи в изборния процес, искат от "Демократична България".

От движението напомнят, че преди 2 години Народното събрание, след референдум, прие промени в Изборния кодекс, с които се предвижда електронно дистанционно гласуване на изборите за Европейски парламент през 2019 г.

ЦИК демонстрира електронното гласуване

ЦИК демонстрира електронното гласуване

Десислава Атанасова сред първите изпробвали системата

По мнение на политическото движение е ясно, че управляващите не желая реализация на електронното гласуване.

"Проектът, за който е осигурено европейско финансиране, е зациклил. Спрян е проектът за електронна идентификация, а новите електронни лични карти, с които електронното гласуване би могло да бъде масово, се отлагат постоянно", е записано в официалната позиция на "Демократична България".

Когато наближат европейските избори през 2019 г., управляващите ще се "завайкат" как ЦИК и администрацията не са изпълнили закона. Но на всички е ясно, че един проект се движи не от администрацията, а от политическата воля - ако управляващото мнозинство имаше такава, проектите вече щяха да са реализирани - както за електронно дистанционно гласуване, така и за електронна идентификация, и вече щяха да текат тестови гласувания, с които да се докаже работоспособността и сигурността на системата.

ЦИК демонстрира как се гласува машинно, системата била сигурна

ЦИК демонстрира как се гласува машинно, системата била сигурна

Машинно гласуване ще има в 500 секции

През февруари ЦИК изпрати свое становище до Народното събрание, в което иска отлагане на електронното гласуване, защото в България няма средство за електронна идентификация. Най-важният спор - дали без национална схема за електронна идентификация може да се гласува - остана без отговор от парламента, макар че можеше да се изясни с една поправка в Изборния кодекс.

Според движението основна причина за блокирането на проектите е политическият страх от електронно гласуване.