Демократическата партия запази мнозинството си в Камарата на представителите след изборите в САЩ, съобщава "Асошиейтед прес".

Демократите си осигуриха най-малко 218 места в 435-членната Камара, с което си осигуриха контрола над долната камара на Конгреса за втори път от 1995 г. насам.

Не се изключва те да спечелят още няколко мандата. Досега партията имаше 232 места в Камарата на представителите. Въпреки че преди изборите тя очакваше мнозинството й да се увеличи с около 15 мандата, сега се очаква, че ще загуби почти толкова заради силното представяне на републиканците.

Най-вероятно Нанси Пелоси ще остане председател на Камарата на представителите.

Демократите запазват контрола си в Камарата на представителите на САЩ

Демократите запазват контрола си в Камарата на представителите на САЩ

Мнозинството в Сената ще се реши на балотаж в Джорджия

Преди изборите на 3 ноември демократите се надяваха да спечелят и Сената. Сега обаче е много вероятно републиканците да запазят контрола си върху горната камара на Конгреса. Това означава, че въпреки победата на Джо Байдън, демократите ще трябва да се откажат от част от амбициите си в областта на здравеопазването, инфраструктурата и други идеи, като вместо това ще бъдат принудени да търсят компромиси с републиканците.

Републиканците вече си осигуриха 49 места в 100-членния Сенат. Очаква се да спечелят още едно в Аляска.

Ако двете партии спечелят по 50 места в горната камара на Конгреса, предимство ще имат демократите, тъй като решаващият глас ще е на вицепрезидента на САЩ, който е и председател на Сената.