Ден на отворени врати, посветен на 95-та годишнина от началото на Балканската война, ще се проведе днес в поделенията от Българската армия, информират от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Той ще започне с „Час по история". За тази цел Министерството на отбраната подготви мултимедиен диск за Балканската война, в който са събрани 40-минути архивен видеоматериал, над 1000 архивни снимки и карти, а текстовата част е подготвена въз основа на най-значимите исторически студии за подготовката и хода на войната.

В деня на „Отворени врати" в поделенията в гарнизоните София, Пловдив, Варна, Бургас, Карлово, Казанлък, Стара Загора, Плевен, Граф Игнатиево са поканени да присъстват деца, ученици, представители на военнопатриотичните съюзи и на медиите.

В София, в под. 34 340 - кв. Горна баня са поканени деца от домовете за отглеждане на деца, лишени от родителска грижа, от София - град, Софийска, Пернишка, Кюстендилска и Благоевградска област.

Те ще наблюдават демонстрации на въоръжение и бойна техника.
Срещата ще завърши с презентация на кадровата военна служба и концертна програма, осигурена от ИА "Военни клубове и информация" в Централен военен клуб - София.

Деня на отворени врати в поделенията от Българската армия ще започне в 10.00 часа.