Днес е ден за размисъл преди изборите 2 в 1 за Народно събрание и за членове на Европейския парламент в неделя. От полунощ на 8 юни до приключването на изборния ден на 9 юни се забранява предизборната агитация и оповестяването на резултати за изхода от вота.

За оповестяване на резултатите от проучвания за изхода от вота 24 часа преди изборния ден до неговото приключване, на лице, което наруши разпоредбите, се налага глоба или имуществена санкция в размер от 2000 до 5000 лева. Когато нарушението е извършено повторно, глобата или имуществената санкция е в размер от 5000 до 10 000 лева.

В деня за размисъл местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината си.

В неделя секциите в България ще отворят в 7.00 ч. сутринта и вотът ще продължи до 20.00 ч. Изборният ден може да бъде удължен до 21.00 часа, ако пред секцията има негласували избиратели.

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение.

Ако секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява - при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на МВР.

До края на изборния ден е забранено унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в Изборния кодекс ред.

309 сигнала, 87 производства за купуване на гласове

309 сигнала, 87 производства за купуване на гласове

Калин Стоянов: Няма засечени иновации при купуването на гласове

Участие в изборите на 9 юни ще вземат 32 политически формации - 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции, като те ще се борят за 240 места в българския парламент

Тази година заедно с парламентарните избори гласуваме и за Европейски парламент. Представителите на България, за които ще гласуваме в ЕП са 17 на брой.

6518 са регистрираните общо кандидати за двата вида избори на 9 юни. 6100 са кандидатите за национален парламент, 418 - са кандидатите за ЕП.

От 6100 регистрирани кандидати за народни представители в бъдещото 50-о Народно събрание, 1826 са жените, а 4274 са мъже.

Според окончателните списъци на изборите за членове на Европейски парламент ще имат право да гласуват 6 138 050 избиратели, а на изборите за Народно събрание - 6 593 275 избиратели.

Гласуването извън страната ще е в 60 държави, в 769 СИК, в 389 от тях ще се гласува и за двата вида избори, в останалите ще се гласува само за Народно събрание.

В половината секции зад граница няма да се гласува за Европейски парламент

В половината секции зад граница няма да се гласува за Европейски парламент

Машинно гласуване ще има в 245 секции в чужбина