"Коалицията ГЕРБ-СДС отива с готовност да представи новия си кабинет на консултациите при президента днес. Нашата готовност е да подготвим кабинет и да го представим, независимо от това, че ясно съзнаваме, очевидно че в НС има опозиционно мнозинство срещу нас". Това заяви министърът по социалната политика в оставка Деница Сачева пред бТВ.

"Имаме кандидат за премиер, който също ще участва в консултациите и да, Даниел Митов е окончателното предложение и се работи по състав на кабинета", добави Сачева.

Тя обясни, че до кандидатурата се е стигнало след общо решение на цялата партия. Почти сме готови и като получим мандат, можем да съставим кабинет, каза още Сачева.

Относно това на какви лица се залага - "комбинация от лица, които се познават и такива, които ще се чуят за първи път. Самата тя остава в парламента като депутат и няма да е министър.

"Успешен министър е Красимир Вълчев, има много висока оценка от родители, и учители", намекна социалният министър, а на въпрос дали той ще стане в кабинета, тя отговори - "очаква се в бъдещия кабинет отново да е министър". Сачева не пожела да коментира кой още ще бъде в бъдещия кабинет, предложен от ГЕРБ. Но все пак, тя посочи, че и двамата финансови министри - Владислав Горанов и Кирил Ананиев са много успешни. На въпрос дали някой от тях ще заеме място министър на финансите, тя отказа да отговори. Дали Костадин Ангелов ще остане, Сачева коментира, че "се е справил много добре с кризата с коронавируса и е добра кандидатура за министър, и да, би могъл да бъде част от състава на кабинета".

Министърът в оставка изброи всичко, направено от ГЕРБ - учителски заплати, БВП, държавата се е управлявала добре, независимо от упреците, състоянието на Държавния резерв е добро - 8 млрд. лв., само 800 млн. лв. дългове въпреки спекулациите.

Защо Бойко Борисов не е отишъл в НС, Деница Сачева отговори, че "защото е в отпуска и защото това не е опит да бъде изслушан, а да бъде унизен премиерът".

По думите й, опозицията е на инат, като даде за пример Мая Манолова и сменената й позиция за пенсионерите, което Сачева определи като "див популизъм".

Деница Сачева е категорична, че спорът - Планът за възстановяване и устойчивост - е внесен в парламента. "Нека да видим какви са идеите на колегите и те какъв План за устойчивост имат. Несъстоятелни са упреците, че той се състои само от стиропор и асфалт", обясни тя и даде примери с идеите на Плана в нейната област. Тя е категорична, че Планът трябва да се гледа с оперативните програми. Това не е Планът на ГЕРБ, на правителството, а на България", категорична е социалният министър.

Какво ще се случи, ако се забави - "Ако се внесе април, можем да получим средства, ако се забави Планът за устойчивост, може да се забавят европейски пари", поясни Сачева.

Тя отрече парите за пенсионерите да са предизборни, а според нея целта е да се намери баланс между възрастните, получили увеличение, и тези, които са социално слаби и имат ТЕЛК - именно категорията от 300 до 390 лв. не са получавали подкрепа, затова еднократно ще получат 120 лв. по банков път или в пощенската станция. Списъците на НОИ са изчистени, няма нужда да подават нищо пенсионерите", обясни още социалният министър.

От 1 юли ще има индексацията на пенсиите, потвърди Деница Сачева. Тя оставя добре подредено министерство, с ясен бюджет. Тя не отговори на въпрос кой ще я наследи.