Няма пряка заплаха за България от конфликта между израелци палестинци, преповтори заявеното от по-рано след Консултативната среща за национална сигурност и министър-председателят Николай Денков, който, заедно с вицепремиерът Мария Габриел, бе един от само двамата явили се представители на изпълнителната власт.

"Срещата не изискваше някаква спешност, нямаше нещо тревожно, което да изисква действия от днес за утре. Така че искам да успокоя хората, причината за срещата е ясното осъзнаване, че трябва да работим заедно, за да направим България още по-нискорискова, по-безопасна за хората, които живеят тук."

Във вторник президентът Румен Радев свика консултативна среща в формат, близък до Консултативния съвет за национална сигурност, но без представители на политическите партии от парламента. Целта - обсъждане на актуалните заплахи пред националната сигурност с оглед конфликта в Израел, както и необходимостта от технологичното обновяване на структурите от системата на националната сигурност.

Частичен бойкот на Консултативната среща при президента

Частичен бойкот на Консултативната среща при президента

Самата среща продължава повече от два часа

На срещата, макар и поканени, не дойдоха председателят на НС Росен Желязков, министърът на отбраната Тодор Тагарев, вътрешният министър Калин Стоянов, главсекът Живко Коцев.

Премиерът подчерта още важността от добре изпълнените и координирани действия на правителството по отношение на евакуацията на български граждани от Израел в последните дни и изтъкна - в дискусията с президента и екипа му било признато, че по отношение на належащите проблеми като мигрантската криза и конфликта в Израел правителството е свършило "голяма част от задачите си, бих казал и всички задачи."

Денков обаче подчерта, че увеличаването на рисковете за националната сигурност не идва от вчерашния ден, а е от много време - от началото на войната на Русия в Украйна, с което отправи директен намек, че срещата и загрижеността на държавния глава определено е закъсняла.

Критика дойде и по линия на това, че в президентството не бяха поканени партийни лидери.

"Изключително важно е в тази дискусия, която започнахме днес, да е включат и тези партии, тези партийни лидери от Народното събрание, които са готови да участват в такъв един конструктивен диалог. Защото много от решенията зависят от това какво става в НС", заяви Денков и обеща - ще работи за това колкото се може повече страни да се включат в процеса.

Министър-председателят отчете като позитив ангажирането на президентската институция по проблемите на националната сигурност и изяви готовност за повече съвместна работа в бъдеще.

Румен Радев: Пряк риск за България няма, но спешно ни трябват дронове

Румен Радев: Пряк риск за България няма, но спешно ни трябват дронове

В ускорен порядък да се направи преглед на стратегическите документи

"На тези разговори се очерта, че има дългосрочни задачи, нерешени от 10-15 години. Ясно е, че това правителство в рамките на 3-4 месеца няма как да реши тези задачи, но това, което се разбрахме с президента и екипа му, че ще продължим занапред не само да дефинираме проблемите, защото това е лесната част, но и търсим заедно решенията."

Денков посочи, че нужните решения ще изискват системно и задълбочено усилие, като основната тежест от него ще легне на правителството. Ще имаме нужда от подкрепа в НС и ще използваме максимално експертизата, която има в президентството, особено в областта на отбраната."