Отмяната на таксата за пренос на руски природен газ премахва пречката Унгария пред членството на България в Шенген. Премахнахме препятствието Унгария, ако вярваме на това, което казаха унгарските политици. Сега, ако се окаже, че след това има допълнителни някакви условия от Унгария, това ще означава, че е само претекст, но аз мисля, че няма да има такива. Това посочи премиерът Николай Денков пред журналисти по време на негова и на министри от кабинета среща тази вечер с учениците от 68 СУ "Акад. Никола Обрешков", съобщава БНР.

Премиерът коментира и други актуални въпроси, сред които конституционните промени и демонтажа на Паметника на съветската армия.

Оптимизъм за утрешното приемане в НС на промените в Конституцията изрази тази вечер премиерът Николай Денков. Те са внимателно обмислени и съобразени с препоръките на Венецианската комисия, убеден е той.

"Затова не се притеснявам особено. Но както казах, когато няма дебат, хората не могат да разберат защо е взето едно или друго решение и оттам се губи доверие в правилността на тези решения", каза той. 

Денков не одобрява поведението на част от депутатите, които тази сутрин стигнаха до физически сблъсъци в пленарната зала в опит да се осуети провеждането на пленарното заседание:

"Не искам да ги коментирам. Не трябва да има такива неща в парламента. Със сигурност в момента пречи, а миналата седмица в четвъртък и петък и блокира работата на парламента, така че това е проблем", отсече премиерът.

Премахването на Паметника на съветската армия не е причина, а само повод за блокиране на работата на Народното събрание и на избора на председател на Столични общински съвет, каза още Денков:

Денков: Промените в Конституцията са съгласувани с най-експертните институции на европейско ниво

Денков: Промените в Конституцията са съгласувани с най-експертните институции на европейско ниво

Аргументите на опозицията за блокирането на промените в Основния закон са напълно измислени

"Доколкото си спомням първото решение за премахване на този паметник е отпреди 20 години, така че тук не говорим за нещо спонтанно, което вчера някой е решил да направи. Говорим за един много закъснял акт поне с години, който така или иначе трябва да се случи. Опитите да се забави този процес не променят нищо. Той трябва да се реализира така, както е решен, каза той.

Всъщност този паметник се използва за повод, за да могат да се изпълнят други политически желания - да се пречи на промените в Конституцията, да се пречи на работата на Народното събрание. Паметникът е само повод. Той не е истинската причина, счита премиерът.

Отпада пречката пред членството ни в Шенген

Отпада пречката пред членството ни в Шенген

Според Радослав Риберски не е проблем, че отмяната на транзитната такса е гласувана на две четения днес