Унгария ще наложи вето на влизането на България в Шенгенска зона на Европа, освен ако не премахне транзитната такса за руския газ, съобщи унгарското външно министерство в събота.

Заплахата за вето следва споразумението от четвъртък между всичките 27 членки на Европейския съюз с изключение на Унгария да започнат преговори за присъединяване с Украйна въпреки нахлуването й от Русия, заобикаляйки оплакванията на премиера Виктор Орбан, като той напусна залата и не гласува.

Позовавайки се на външния министър Петер Сиярто, министерството каза, че Унгария е дала да се разбере на България, че ще наложи вето на влизането й, ако данъкът върху основния маршрут за внос на газ на Унгария остане в сила.

"Дадохме да се разбере на българите, че ако запазят това дълго време, ако застрашат дълго време безопасността на енергийните доставки на Унгария, тогава ще наложим вето на влизането им в Шенген", каза Сиярто.

Той каза, че Унгария ще отмени ветото си веднага щом транзитната такса бъде отменена.

Докато западноевропейските страни положиха големи усилия да се откажат от руския газ, Унгария получава 4,5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия съгласно споразумение, подписано през 2021 г., главно през България и Сърбия.

Сиярто каза, че ходът на България, който според него противоречи на европейските разпоредби, застрашава безопасността на доставките не само в Унгария, но и в Сърбия и Северна Македония.

"Въпреки че данъкът има за цел да намали печалбите на Газпром, които според споразуменията относно доставката на газ трябва да поемат разходите, той все пак може да доведе до смущения в транзита и/или по-високи разходи за страните, получаващи газ по този маршрут", казаха икономисти от UniCredit.

Унгария блокира 50 милиарда евро за Украйна от ЕС

Унгария блокира 50 милиарда евро за Украйна от ЕС

След като по-рано не успя да блокира присъединяването на Киев