Консултациите се правят тогава, когато има някаква яснота по позициите. Това, което мога да кажа е, че ПП и другите партии бяха заварени неподготвени по отношение на предварителния разговор, който трябва да се случи в ръководството във всяка партия, както и между партиите, които се опитват да сглобят коалиция, за да отидат при президента с някаква ясна позиция. Ако не са проведени предварително тези разговори, какъв е смисълът на консултациите, попита риторично образователния министър Николай Денков в ефира на bTV.

По думите му, няма как без разговори вътре в коалицията да отидат представители при президента за приемане на мандат и да кажат "ето това ще е премиерът".

Според него, часът за консултациите е бил анонсиран в неделя вечерта и до 13 ч. на следващия ден е било невъзможно да се проведат разговори.

И БСП няма да участва в консултациите днес

И БСП няма да участва в консултациите днес

И те се мотивират с Бюджета

Относно неразбирателството между позицията на БСП и тази на кабинета по отношение на дейността на Москва у нас, Денков коментира, че левицата винаги е заемала разумна позиция.

Те казват къде има проблем, но не поставят ултиматуми за разлика от други партии, които счупиха коалицията. Едно е да изразяваш мнение, друго е да поставяш ултиматуми, казва Денков.