Големият проблем е не как работи правителството, а как да се осигури законодателната програма. Основното напрежение е около гласуването на законопроектите. ПП/ДБ и ГЕРБ би трябвало да гласуват заедно по договорената законодателна програма, но виждаме, че това не се случва. Това заяви пред журналисти премиерът Николай Денков, който присъства на демонстрация на способности в рамките на учението на Силите за специални операции "Stealth Dagger - 23".

Той подчерта, че за подготвянето на коалиционно споразумение са нужни месеци. Ние нямаме това време и за това най-доброто решение е да намерим консенсус. Ако някой иска да промени начина на вземане на решения, това не става от днес за утре, поясни министър-председателят.

По отношение на бюджета Денков посочи, че ПП/ДБ са били последователни - дефицит е до 3% и фокус върху социалните плащания. По думите му трябва да се планират капиталови разходи, само там където има проекти. Дефицитът от 3% е ключов за нас и за влизането на България в еврозоната. Един добър финансов министър успява да увеличи приходите. Това стори Асен Василев и миналия път като заемаше поста, добави той.

Денков уточни, че очаква подкрепа от ГЕРБ и ДПС за проектобюджета, Макропараметрите за внимателно заложени. Бюджетът изглежда изпълним. На базата на приетия бюджет е нужно правилно да планираме този за 2024 г. Тогава трябва да заложим важните политики за водещите политически сили, допълни премиера.

Той поясни, че финансиране в сферата на отбраната ще има там, където има ясни проекти. Денков изтъкна, че са заложени по-големи разходи за 2025 г., когато се очакват да пристигнат самолетите F-16. Премиерът допълни и че България ще спази изискването на НАТО за отделяне на 2% от БВП за отбрана.

Денков подчерта, че е възможно в бъдеще да има нов пакет военна помощ за Украйна, но бе категоричен, че военните експерти са тези, които решават какво въоръжение можем да предоставим.

Министър-председателят каза още, че еврозоната, Шенген и миграцията ще са основните теми, които ще дискутира в Брюксел по време на срещата си с евролидерите.

Юридически е невъзможно да има сега коалиционно споразумение, смята Денков

Юридически е невъзможно да има сега коалиционно споразумение, смята Денков

Денков изрази надежда да се стигне до ротация на премиерите