Това, което виждам е, че хората искат напредък, подобрение и когато трябва да се направи промяна, за да се постигне това, всички се обявяват против. Всички искат да се промени друго, но не и това, което трябва да се промени. Начинът на мислене трябва да се промени, ако искаме да се промени съветът.

За това настоя образователният министър акад. Николай Денков на семинара в "Дома на Европа" за сътрудничество между университетите и частния сектор.

Университетите и бизнесът са близко до сърцето на Кирил Петков

Университетите и бизнесът са близко до сърцето на Кирил Петков

Ако няма изобретения, няма как да има иновации

По думите му важно е как се класифицират преподавателите, как използваме знанията им за обучението на бъдещи кадри затова как да помогнат на обществото. Промените, които правим създават напрежение в хората, некомфортно им е на хората, защото не искат да бъдат оценявани, посочи Денков.

Според него имаме всички елементи, които са ни необходими, за да създадем система между университетите и бизнеса, но трябва промяна, за да можем да го направим. МОН има идея да създаде План за изследване и устойчивост, който да създаде взаимодействие между висшите училища и бизнеса, програми за изследване, иновации и дигитализация и др.