Възраждане нагнетиха обстановката в парламента още от рано сутринта. Повод стана декларация на партията.

Вчера станахме свидетели на опит за Майдан в България, заяви Костадин Костадинов от парламентарната трибуна. Опитът обаче не успял, защото Майдан не се правел с платени соросоиди, по думите му. Това, което се случи в Украйна, не е невъзможно да се случи и в България, смята Костадинов. Той подчерта, че фашистката измет се опитва да ни отнеме държавата. Все още ние, българите, сме повече, отколкото платените служители на американското посолство, посочи той.

Лидерът на "Възраждане" критикува, че хората на протеста били уж случайно със сопи. Критикува и спирането на линейка от протестиращите. Вчера ясно се видя кой кой е, изтъкна Костадинов.

Лидерът на "Възраждане" бе освиркан от пленарна зала.

Явор Божанов излезе на трибуната и обвини Костадинов, че тикал държавата към някакъв конфликт. По думите му хората на протеста хвърляли стотинки, а не копейки. Те видели вчера, че "Възраждане" гласували с ДПС и го обвини, че е вторият Волен Сидеров.

В зала се създаде напрежение между ДПС, ПП и "Възраждане" и затова председателят Мирослав Иванов даде 20 минути почивка да се успокоят страстите.

Квесторите и депутати се намесиха, за да избегнат сблъсъците.

Какво се случи в НС - гледните точки на участниците в сблъсъка

Какво се случи в НС - гледните точки на участниците в сблъсъка

Според Настимир Ананиев, Хамид Хамид е бил много инзервен и го е блъснал с две ръце

След почивката Мирослав Иванов призова за спокойствие в пленарна зала. Петър Петров от "Възраждане" го критикува, че след декларации се допуска напрежение сред депутатите. Това е недопустимо, подчерта народният представител.

Елисавета Белобрадова от ДБ пък излезе, за да разкритикува думите на "Възраждане" за фашистка сган. Тези думи нямали място в институцията Народно събрание, по думите й. Тя настоя подобни изрази от тук нататък да бъдат санкционирани от ръководството на парламента, на което Мирослав Иванов се съгласи.

Филип Попов от БСП смята, че забележка за Костадин Костадинов би била малка санкция. Той предупреди, че думите на лидера на "Възраждане" са наказуеми и според Наказателния кодекс и настоя за по-строга санкция.