Временно изпълняващият длъжността председателят на НС Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" не смята да налага наказания на депутатите, които влязоха в сблъсък тази сутрин (Настимир Ананиев, Хамид Хамид, Росен Костурков). "Директното налагане на наказание не е най-добрият подход, защото може да доведе до нови ситуации, ще се опитам с диалог да успокоя страстите, за да продължи парламентът работа", обясни той.

Иванов обясни какво се е случило в залата - "Костурков се опитал да каже нещо на колега от ДПС, който изразил отношение по процедура". Той е категоричен, че ПП не се провокирали скандала, агресията се появила, когато Настимир Ананиев станал и се опитал да успокои скандала.

От думите му стана ясно, че е разговарял с Йордан Цонев от ДПС, както и с Андрей Гюров от ПП, с които "са се разбрали да се успокоят страстите."

Участвалият в скандала Настимир Ананиев посочи: "ДПС са адски много изнервени". Той поясни какво се е случило от негова гледна точка, казал на Хамид Хамид: "Приберете вашите хора, ние ще си приберем нашите, а той се обърна и ме изблъска с две ръце".

"Хамид е опитен парламентарист, не може да се стига до физическа саморазправа, ДПС са много нервни, има защо, въпросът е, че с физическа саморазправа не е отговорът", поясни отново Ананиев.

Той е категоричен, че от негова страна не е имало "реплики", а на въпроса "Защо ДПС са изнервени" - каза: "Виждате какво става, чекмеджето е празно за тях и се опитват да направят преврат в държавата с ИТН и "Възраждане". За Настимир Ананиев Костадин Костадинов и ИТН са "в отчаяние, защото не могат да обяснят на избирателите си защо са гласували с ДПС".

Другият участник в спора - Хамид Хамид обясни своята гледна точка: "Леко бутнах Настимир Ананиев и той театрално залитна и падна върху колегите си".

За Росен Костурков Хамид посочи, че започнал да обижда "колегата с патериците", той попитал защо, а Ананиев започнал да го дърпа за сакото, а аз го бутнах, за да не ме дърпа и да не ми крещи".

"Задърпа ме за сакото, взе да ми крещи, аз се обърнах и леко го побутнах, а той скочи назад - артист", поясни Хамид Хамид ситуацията.

Той призова медиите да питат депутатите от "Продължаваме промяната" дали е нормално тяхното поведение в пленарна зала с аргумент, че те провокират и наричат "боклуци".