"Докато България маневрираше и спеше, Турция пое инициативата за Турски поток, а ако България не иска да печели от транзита на газ, ще се намери друго решение." Това заяви при посещението си в градската организация на БСП Анатолий Карпов - заместник-председател на комисията по международни отношения на руската Дума и депутат от партията на Владимир Путин "Единна Русия".

Днес Карпов гостува на Калоян Паргов в градската организация на БСП в София, съобщиха от пресцентъра на социалистите.

"За нас е много важно "Турски поток" да мине през България, да бъде изградена АЕЦ "Белене" и Черно море да е зона на мир и сигурност." - заяви от своя страна Паргов по време на срещата с Карпов.

Наред с това той увери руския депутат, че БСП е за отмяна на санкциите срещу Русия.

Двамата разговаряха повече от час, а срещата им приключи с бърза партия шах, след което Анатолий Карпов, който е бивш световен шампион по шахмат, остави своя автограф за Паргов върху шахматната дъска. На срещата присъства и заместник-председателят на Градския съвет на БСП - София проф. Ваня Добрева.

"Разговорът ни беше приятелски. Благодаря на Анатолий Карпов, че отдели време в балканската си обиколка да направим тази среща в София. Обсъдихме различни теми, свързани най-вече с това как да направим отношенията между България и Русия по-прагматични и взаимноизгодни." - коментира Калоян Паргов на брифинга след срещата.

"Заявих, че АЕЦ "Белене" е важен проект не само за нашата страна, но и за региона. И наистина е неизбежен проект." - коментира още лидерът на БСП-София.

"Изразих още една позиция, която все повече ни вълнува, а именно, че Черно море трябва да бъде демилитаризирана зона, зона на мир и сигурност."

По думите на Паргов е необходимо в София да има по-отчетливо присъствие на руската култура и изкуство - руска книжарница, руско кино, "средище на руската култура".

Анатолий Карпов отбеляза, че наложените санкции срещу Русия са сериозна спирачка за връзките и контактите с България.

Той се обяви за възстановяване на морската връзка между България и Русия.

В прессъобщението не се споменава за реакция на Карпов по предложението на Паргов Черно море да бъде демилитаризирана зона.

Търгът за българската част от "Турски поток" е нагласен според руско издание

Търгът за българската част от "Турски поток" е нагласен според руско издание

Руската ТМК щяла да спечели проекта