След дълъг парламентарен ден и няколкоседмични разпри актуализацията на бюджета за настоящата 2021 година вече е факт. На продължило над 7 часа заседание, започнало в ранните сутрешни часове в петък, в комисията по бюджет и финанси прие поправките в държавния фиск, които след това влязоха за обсъждане в пленарна зала.

Въпреки че не минаха и на двете четения в комисия, както и на първото в пленарна зала, десетки депутати традиционно отново представиха идеите си за допълнителни средства за редица сектори.

Депутатите не позволиха на Асен Василев да плати на пътните строители

Депутатите не позволиха на Асен Василев да плати на пътните строители

От "екзотична юридическа конструкция" до "правен абсурд" бяха определенията

Засегната бе темата за нуждата от допълнителни пари за регионите, за противопожарна защита, за борба с градушките, за туризма, за висшите и средните училища, за инвалидни пенсии и др. Именно това традиционно "наддаване" отне фактически цялото предвидено парламентарно време, което наложни двукратното му удължаване. Въпреки множеството предложения и часовете спорове не се стигна до напрежение, както се случи в четвъртък на гласуването на парите за пенсии и здраве.  

Проблясваха отделни искри между депутатите и парламентарни групи като случай, в който депутатът Мария Капон помогна на Иван Тотев от ГЕРБ да разпредели изгубеното си предложението с редакция в други параграфи и в крачка. В разменените реплики от парламентарната трибуна се чу и "майна" като междуметие, след констатация, че може да са от различни партии, но са пловдивчани.

Леко градусът на напрежението се вдигна и от направено предложение от страна на Тошко Йорданов, ИТН, депутатите, вместо небрежно да разпределят и разхвърлят едни пари насам - натам, да вземат да добавят в бюджета, като върнат партийната субсидия над 1 лв. Това би било и в изпълнение на решението от референдума от 2016 г, на който от ИТН толкова много държат. Самата партия на Слави Трифонов обяви, че връща субсидията.

"Айде да видим дали наистина ви пука за хората и дали ще си бръкнете в собственото джобче", обърна се Тошко Йорданов от трибуната към парламентарната зала.

От БСП го репликираха, че на призив да се връщат по този начин пари, добре е да се направи сметката колко пари се харчат сега на данъкоплатците с организирането на втори предсрочни избори и то защото ИТН не са пожелали да направят правителство.

Между БСП и ИТН припламна кратък спор коя парламентарна група всъщност по-малко е искала да направи правителство.

По-рано в петъчния ден в началото на бюджетната ГЕРБ демонстративно напуснаха залата. Аргументът за това действие - не искат да се проточва излишно заседанието при условие, че се знае, че те са против така предлаганата актуализация, като възраженията си щели да представят при обсъждането в зала.

Малко над 500 милиона са приетите нови приходи, а още толкова са планираните разходи, каза след заседанието на комисията финансовият министър Асен Василев. Ако новозаписаните точки в част "приходи" и в част "разходи" се изпълнят в този си вид, то това ще значи, че няма да се натрупа допълнителен бюджетен дефицит.

Иванов и Манолова търсят един смел депутат

Иванов и Манолова търсят един смел депутат

За извънредно заседание на НС, за да се отнеме Бюрото за защита от главния прокурор

Именно приемането на актуализацията на фиска бе основна и неразривна част от реториката на държавния глава Румен Радев през последните седмици.

Именно този акт бе поставен като главно условие за това, в какъв времеви срок президента ще издаде указ за разпускането на 46-я парламент. Това значи, че дните на настоящия парламент са преброени - нещо, потвърдено и от самия Радев в петъчния ден.

Цифрите:

Актуализираната рамка на държавния бюджет за 2021 г. предвижда с 2,5 млрд. лева повече приходи и 2,3 млрд. лева повече за разходи, основно за мерки във връзка с COVID кризата.

7 милиона лева бяха отделени за допълнителни възнаграждения за октомври, ноември и декември на служителите в Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Главна инспекция по труда за работа на първа линия в пандемията от COVID-19. За Министерството на здравеопазването са предвидени средства в размер до 224 035 600 лв. за закупуване на допълнителни количества ваксини срещу COVID-19, за подкрепа на работещите на първа линия в борбата с пандемията, както и за осигуряване на лекарствени продукти за лечение на COVID-19. За закупуване на "Ремдесивир" се отпускат допълнителни 16,6 млн. лева.

С актуализацията на бюджета се дават 60,5 млн. лева за обезпечаване на ведомствата в условията на засилен миграционен натиск. Беше разписано коя институция колко пари получава - за МВР са 37 млн. лева, за МО - 20,2 млн. лева, за Държавната агенция за бежанците - 695 хил. лева. Отделно са предвидени 5 млн. лева за система за наблюдение на границата и 5 млн. лева за ремонт на оградата по границата ни с Турция.

В актуализацията са планирани общо до 440 млн. лева за подпомагане на бизнеса и програми за заетост. От тях 350 млн. лева за запазване на заетост и за изплащане на компенсации на затворени бизнеси в извънредната епидемична обстановка. 20 млн. лева са за изплащане на компенсации на самоосигуряващи се лица, а до 70 млн. лева са за подпомагане на туризма, от които 6 млн. лева за нереализирани пътувания на туроператори и 4 млн. лева за екскурзоводи.

Отделно 16,7 млн. са планирани за Министерството на културата за финансова подкрепа на артисти изпълнители и творчески проекти в извънредната епидемична обстановка, както и за покриване на увеличените разходи за електрическа енергия на държавните и общинските културни институти.

До 60 млн. лева са предвидени за авиопревозвачите и до 40 млн. лева за автобусните превозвачи.

До 70 млн. лева са заложени за подпомагане на земеделските производители, както и 15 млн. лева за преодоляване на последиците от градушките.

До 100 млн. лева са допълнителните трансфери към общините за изплащане на действително извършени разходи за противоепидемични мерки във връзка с COVID-19.

Допълнителни 23 млн. лева се отделят за образование, от който 15 млн. лева за висшите училища и 8 млн. лв. за системата на училищното и предучилищното образование.

Отпускат се и допълнително 220 млн. лева на пътностроителните фирми.

За произвеждане на избори в бюджета са заложени 133 млн. лева.