Как да се платят парите на пътностроителните фирми? Това увеличи напрежението в пленарна зала по време на гледането на актуализацията на бюджета.

Решението на въпроса идва като предложение от финансовото министерство и е подкрепено от бюджетна комисия. Самото предложение бе представено от министър Асен Василев, който предлага със санкцията на Народното събрание да се позволи на АПИ да сключи анекси към договорите до стойността на фактурираните и изработените реално дейности до края на 2021 г. Иначе направените възлагания са в нарушение на ЗОП, който ограничава допълнителните договори и възлагания да надвишават 50% от основния.

Държавата може да плати само 322 млн. от 1,3 млрд. лева на пътни фирми

Държавата може да плати само 322 млн. от 1,3 млрд. лева на пътни фирми

Първоначално Василев настояваше изплащането да е с хоризонт 5 години

Общо 3,7 милиарда са задълженията на държавата към строителни фирми, но от финансовото ведомство признават само въпросните 1,3 милиарда. Останалите договори са дадени на прокуратурата.

На депутатите е предоставен и списък с таблица, където са изброени фирмите и съответните договори и възлагания. Асен Василев изрично уточни, че ако депутатите не гласуват предложението няма да има кой да чисти пътищата тази зима.

Пътната камара: 60% от парите сега и да не се говори само за АМ "Хемус"

Пътната камара: 60% от парите сега и да не се говори само за АМ "Хемус"

Не им били разплатени парите за февруари и март 2021 г.

Реакцията дойде от ГЕРБ и депутатът Радомир Чолаков, който призна от трибуната, че започва да се счита вече за неюрист. Той зададе като юрист обаче няколко въпроса: Какъв е правният ефект от едно такова решение на НС, има ли друг такъв прецедент? Как така ние, законодателната власт, променяме един закон по нареждане на изпълнителните власт?

"Надминахме всичко вече... Това е абсолютен резил, правен скандал" - възкликна Чолаков.

ГЕРБ: Служебният кабинет сложи кръст на "Хемус"

ГЕРБ: Служебният кабинет сложи кръст на "Хемус"

Нанков: Всеки един лев за магистрала "Хемус" е обезпечен с надлежните документи

Георги Свиленски се включи с констатацията, че това е върхът на управлението на двамата министри на ГЕРБ Аврамова и Нанков, които с действията си реално принуждават НС със промяна в закон да променя ЗОП.

Потърпевшите от безобразията на Аврамов и Нанков са фирмите, работниците, които обаче са си свършили работата, а сега и държавата ще остане без зимно почистване.

"Нанков да дойде и да обясни какво е правил с парите на българските данъкоплатци. Излезте и кажете защо не сте платили на фирмите и защо няма кой да почиства пътищата", призова Свиленски. Неговата оценка е, депутатите са поставени в нелепата ситуация да узаконяват беззаконието на тези двама министри.

Няколко пъти председателят на НС Ива Митева прави забележка на депутата Николай Нанков да не подвиква от мястото си в зала, въпреки това нито Нанков, нито Аврамова взеха думата от трибуната.

Депутатът Атанас Славов от ДБ също даде оценка - това е "екзотична юридическа конструкция". "Предлага ни се да санираме поръчки на ГЕРБ и по този начин на осуетим разследване и едно евентуално наказателно преследване на закононарушения." Именно заради това от "Демократична България" няма да подкрепят такова решение.

Комитова пита защо фирми поемат поръчки на хвърчащи листа

Комитова пита защо фирми поемат поръчки на хвърчащи листа

"Хемус" не спира - там, където може да се строи, е платено

Мая Манолова от ИСБНИ заяви, че става въпрос за наистина безобразни неща и направи опит да се отложи дискусията по темата за следващата седмица, но след като й бе отказано, парламентът излезе в почивка.

След това депутатите не гласуваха предложението на министър Асен Василев. Процедурата беше изпълнена, след като Мария Капон оттегли предложението си за включване в преходните и заключително разпоредби на Закона за държавния бюджет, през който се даваше тази възможност.