Над 1 милиард и 300 милиона лева дължи държавата на строителни фирми за ремонт, поддръжка и строеж на пътища. От тези пари до края на годината могат да бъдат отпуснати 222 милиона лева от страна на държавата за вече фактурирани договори. Допълнителни 100 милиона ще бъдат дадени, за да се подсигури почистването и поддръжката на пътищата през зимата.

Това каза пред парламентарната комисия по бюджет и финанси финансовият министър Асен Василев. Останалият милиард ще бъде изплатен на дружествата на равни траншове през следващите две години. Първоначално Василев настояваше изплащането да е с по-голям хоризонт и да бъде разсрочено на 5 години, но комисията прие съкратени срокове.

Не прие и предложението на министъра гаранциите, които приема държавата от фирмите да бъдат само банкови, а не застрахователни. Аргументът - единици ще бъдат тези големи фирми, които ще могат да отговорят на затегнатите критерии за банкова гаранция.

Общо 3,7 милиарда са задълженията на държавата към строителни фирми, но от финансовото ведомство признават само въпросните 1,3 милиарда. Останалите договори са дадени на прокуратурата.

Пътната камара: 60% от парите сега и да не се говори само за АМ "Хемус"

Пътната камара: 60% от парите сега и да не се говори само за АМ "Хемус"

Не им били разплатени парите за февруари и март 2021 г.

"Хората и фирмите, които са си свършили работата, трябва да си получат парите", изрази подкрепа към предложението на служебния кабинет Румен Гечев от БСП. "Има ли обаче кадрови промени в отговорните институции, позволили да се случат тези престъпни договори", попита той.

Въпросните договори са сключени от държавната "Автомагистрали" с подизпълнители. 

Председател на Съвета на директорите на държавната фирма "Автомагистрали" Десислава Христова се оплака, че не среща разбиране сред народните представители в искането си инхаус поръчките за милиони да бъдат преформатирани като договори за подизпълнение. Така щяло да се почне на чисто, а другият вариант бил договорите да бъдат прекратени, държавата да изгуби милиарди, а стратегически инфраструктурни проекти като АМ "Хемус" да не бъдат изпълнени.

Припомняме, министър Комитова установи още в началото на работата си поемането на допълнителни поръчки от фирми в пътното строителство и ремонти, за които пари не са били предвидени. Тя нарече тези фирми "роби", с което си навлече гнева на Камарата на строителите в България.

Именно парите за пътища бяха сред малкото точки от актуализацията на "големия" бюджет за 2021 г., които успяха да приемат депутатите преди пленарното заседание, започващо в 14 часа в петък. Предстои комисията по бюджет да заседава извънредно следващата седмица, за да приеме и остатъка от законопроекта преди да изтече животът на Народното събрание.

ГЕРБ изоставиха бюджетна комисия в името на спорната работа

ГЕРБ изоставиха бюджетна комисия в името на спорната работа

Докато разискват бюджета на Здравната каса и актуализацията на целия Бюджет 2021

Депутатите освен това постигнаха и разбирателство, че бюджетът на НЗОК следва да бъде балансиран. Разбраха се за отпускането на 2 милиона лева за дентални протези, което бе една от спорните вчера точки, заради които документът бе върнат в комисията. Останаха обаче редица нерешени въпроси относно финансирането на болничната и доболничната помощ.

На заседанието си днес парламентът следва да приеме окончателни именно бюджета на НЗОК.