Представителите на ГЕРБ напуснаха демонстративно Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. В петъчната сутрин парламентарният орган бе свикан извънредно, за да се изглади окончателния вариант на закона за бюджета на Здравната каса, както и да се гласува на второ четене актуализацията на "големия" бюджет 2021.

"Ние сме се старали да бъдем конструктивни в много моменти, но не винаги позицията ни е била оценена. Затова сега, въпреки голямото ми уважение към Вас, г-н председател, за да се случат нещата по-бързо, ще излезем. Възраженията си ще изразим в пленарната зала при гласуването на големия бюджет", заяви Кирил Ананиев, бивш финансов министър от правителството на ГЕРБ и сега депутат.

Актуализацията на бюджета била гасене на пожар с бензин

Актуализацията на бюджета била гасене на пожар с бензин

Любомир Дацов вижда хаос и чист популизъм в парламента

"Още от самото начало смятахме, че не е нужно да се прави актуализация на трите бюджета в този момент. С изключение, разбира се, на пенсиите. Ние имахме предложение, което предвиждаше едно много-по добро компенсиране на пенсионерите. А идвайки редовно правителство, или поне второто служебно правителство, то можеше да представи актуализация, отчитаща моментното състояние и в много по-малък размер", коментира през News.bg след излизането си от залата Ананиев.

"Ще видите за какви милиарди ще стане дума на дебатите в комисията днес. Не искаме да участваме в такива разговори", добави той.

Радев: Необходима е своевременна актуализация на държавния бюджет

Радев: Необходима е своевременна актуализация на държавния бюджет

Ръстът от 9,6 на сто на БВП през второто тримесечие на 2021 г., предоставя достатъчно средства за кризата

Според финансовото острие на ексуправляващите напълно реален е рискът бюджетният дефицит да надмине планирания и да превиши 5%. Именно с тези аргументи ГЕРБ гласуваха и на предишните две четения "въздържал се" по въпроса с бюджетите за пенсии и здраве, както и за актуализацията на държавния такъв.

Вчера дебатите в пленарна зала по актуализацията на бюджета на НЗОК завършиха без гласуване, но и без участието на ИТН, ДБ и ИСБНИ, тъй като те напуснаха пленарна зала. Това стана след като по предложение и с гласовете на ГЕРБ/СДС, ДПС и БСП бяха приети три отново взаимно противоречащи си предложение за парите на Здравната каса, с които бюджета й излиза на дефицит.

Асен Василев доволен от разумния бюджет на ДОО

Асен Василев доволен от разумния бюджет на ДОО

Гарантира, че няма да има пенсионери под линията на бедност оттук нататък

Това бе повторение на ситуацията в пленарна зала с бюджета на ДОО и предложенията за добавките и пенсиите, която струваше три дена дебати и процедурни хватки в пленарна зала.