След 13-часово заседание, което бе удължено извънредно и след 20 часа тази вечер и разгорещени дебати, депутатите отложиха гласуването на бюджета на НЗОК. Напрежението дойде след като отново, както и при гласуването на бюджета на ДОО, бяха гласувани три взаимноизключващи се предложения, които биха довели до дефицит в бюджета на касата. 

От пленарна зала излязоха депутатите от ИТН, ИБГНИ и ДБ. На съвместна пресконференция - първа такава за това Народно събрание - ИТН, ИБГНИ и ДБ обвиниха партиите на статуквото, че целят да минират работата на следващо правителство.

Цялото процедурно бавене и протакане на законите пък преследва друга цел - да осуети възможността за провеждане на заседание на комисиите и приемането на първите закони, свързани със съдебната реформа, обвявиха от ИТН, ИБГНИ и "Демократична България".

Според Мая Манолова се обсъжда бюджет без числа, а ГЕРБ, ДПС и БСП не проявяват грижа. Тези пречки се използват и като спирачка при гласуването на промените в закона за съдебната власт, а протакането цели именно това - да не се стига до засезания на комисии.

Заседанието по бюджета на НЗОК продължи до 22 часа, но само с обсъждания, тъй като няма кворум.

Правната комисия на парламента също отложи за утре от 10 часа заседанието си за закриването на спецсъда и изслушването на главния прокурор Иван Гешев. Заседанието днес бе отлагано на няколко пъти заради актуализацията на бюджета на НЗОК, която депутатите разглеждат късно тази вечер. Но в почивката от 20 минути комисията все пак проведе заседание, което завърши с бурен скандал.

Радев: Необходима е своевременна актуализация на държавния бюджет

Радев: Необходима е своевременна актуализация на държавния бюджет

Ръстът от 9,6 на сто на БВП през второто тримесечие на 2021 г., предоставя достатъчно средства за кризата

Депутатите Хамид Хамид (ДПС) и Анна Александрова (ГЕРБ-СДС) заявиха, че заседание по тези въпроси без присъствието на главния прокурор и правосъдния министър не е легитимно, нито е сериозно да се свиква в почивки и провежда набързо.

Днес по-рано се проведе среща в президентството между президента Румен Радев и министри от кабинета. Постигнатият ръст от 9,6 на сто на БВП през второто тримесечие на 2021 г., спрямо същия период на миналата година, предоставя достатъчно средства за адекватен социален и икономически отговор на държавата в условия на криза. Затова е необходима своевременна актуализация на държавния бюджет от парламента. Около тази позиция се обединиха те.