Постигнатият ръст от 9,6 на сто на БВП през второто тримесечие на 2021 г., спрямо същия период на миналата година, предоставя достатъчно средства за адекватен социален и икономически отговор на държавата в условия на криза. Затова е необходима своевременна актуализация на държавния бюджет от парламента. Около тази позиция се обединиха президентът Румен Радев и министри от служебното правителство, които проведоха работна среща днес на "Дондуков" 2. Това съобщиха от пресцентъра на президентството.

Трябва да се осигурят благоприятни условия допълнителните приходи в държавната хазна, събрани от служебния кабинет, както и благодарение на икономическия ръст, да достигнат до пенсионерите, лекарите, бизнеса и нуждаещите се в кризата, заявиха още на срещата.

По време на разговора беше обсъдена и актуалната обстановка в страната, предизвикана от епидемията от коронавирус.

Припомняме, че по-рано от срещата, за която предварително не беше съобщено официално, излезе здравният министър Стойчо Кацаров, който потвърди, че поводът за извънредното заседание е именно COVID кризата.

Гледането на бюджета на НЗОК също тръгна с процедурни хватки

Гледането на бюджета на НЗОК също тръгна с процедурни хватки

Предложения и искания за почивки за запознаване с тях

Припомняме, че депутатите днес обсъждаха актуализирането на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). След шест част дебати председателят на парламента Ива Митева съобщи на живо: Призоваваме Ви министър Стойчо Кацаров да дойдете в НС, тъй като се разглеждаме актуализацията на бюджета.

Кацаров се появи след 20 мин в Народното събрание и даде обяснение по спорните 15 млн.лв. в бюджета на НЗОК за лечение на деца в чужбина. "Оттеглих се, за да не преча да се гласува законопроектът за НЗОК, средствата от 15 млн. лв. за лечение на деца в чужбина са трансфер от МЗ. Няма особена драма с бюджета на НЗОК, от гледна точка на здравната система е по-важно гласуването в основния бюджет - за парите за лекарства, вкл. Ремдесивир, това, което се приема днес като актуализация, е допълнение към разходите на НЗОК, те са разчетени, така че да стигнат", поясни той.