След шест часа дебати по промените в бюджета на НЗОК председателят на парламента Ива Митева съобщи на живо: "Призоваваме Ви министър Стойчо Кацаров да дойдете в НС, тъй като се разглеждаме актуализацията на бюджета."

Преди това няколко пъти от ГЕРБ поискаха служебният здравен министър да дойде в залата, той беше в НС днес, но не и по време на обсъжданията. Затова от партията на Бойко Борисов поискаха по процедура министърът да се появи. След спорове по актуализацията по пера и отказ на управителя на НЗОК Петко Салчев да отговаря повече от веднъж на едни и същи въпроси дебатите бяха прекратени с почивка.

След нея Ива Митева съобщи, че министър Стойчо Кацаров не си вдига телефона, а му е звъняно няколко пъти. След това съобщи официално за издирването му, тъй като заседанието се излъчва на живо по БНР.

Десислава Атанасова от ГЕРБ отсече, че това е унижение.

Гледането на бюджета на НЗОК също тръгна с процедурни хватки

Гледането на бюджета на НЗОК също тръгна с процедурни хватки

Предложения и искания за почивки за запознаване с тях

"Кацаров не може да бъде открит, за да даде становище по предложената актуализация от правителството. На Консултативния съвет по национална сигурност, където присъствахте председателите на ПГ, без да има нужда Кацаров присъстваше и надълго и широко обясняваше необходимостта от актуализация на бюджета, сега, когато Народното събрание го гласува, няма нито един представител на МС, който да я защити, а управителят на НЗОК не желае да говори. Това дали е връщане на парламентаризма или нещо друго", възмути се тя и призова да се приложат всички усилия да дойде член на МС. "Това е унижение за НС, за първи път се случва в мандат на парламент, ако трябва и самият министър-председател да дойде, заключи Атанасова.

Министър Стойчо Кацаров се появи след 20 минути в Народното събрание и даде обяснение по спорните 15 млн.лв. в бюджета на НЗОК за лечение на деца в чужбина.

"Оттеглих се, за да не преча да се гласува законопроектът за НЗОК, средствата от 15 млн. лв. за лечение на деца в чужбина са трансфер от МЗ. Няма особена драма с бюджета на НЗОК, от гледна точка на здравната система е по-важно гласуването в основния бюджет - за парите за лекарства, вкл. "Ремдесивир", това, което се приема днес като актуализация, е допълнение към разходите на НЗОК, те са разчетени, така че да стигнат", поясни той.

Стойчо Кацаров: Мерките съответстват на Covid ситуацията

Стойчо Кацаров: Мерките съответстват на Covid ситуацията

Има ръст на ваксинацията, но не е достатъчна