Мерките, които влизат от 7 септември са достатъчни. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров пред БНР. Това, което го притеснява е повишеният брой хора в болници и повишеният брой починали. На този етап това са достатъчни мерки и ако спазваме стриктно мерките няма да бъдат за дълго време, увери Кацаров и добави, че ако не се спазват мерките може да се наложи да се приложат по-строги.

Целта на мерките е да бъде намален натискът на болниците и да се спре претоварване на болничната мрежа, за да не се стигне до грозната ситуация от миналата година. Смъртността е пряко свързана с ваксинирането на възрастните хора. Борисов обикаляше и използваше ваксинацията за предизборна кампания, като се ваксинираха футболни клубове, а възрастните хора бяха оставяни, посочи той.Има ръст на ваксинацията, но не е достатъчна, призна Стойчо Кацаров.

"Държавата се е провалила с процеса, който управляваше от самото начало", категоричен бе той. Според него липсата на достатъчно ваксинирани хора е разликата между нас и европейските страни. При нас има не чак толкова заразени хора, но има повече починали.

Лъчезар Томов прогнозира тежка есен заради ниското ниво на ваксинация

Лъчезар Томов прогнозира тежка есен заради ниското ниво на ваксинация

Очаква ни дълга опашка от починали

"Ако спазваме стриктно сегашните мерки, които не са крайни, но са много добре подбрани и научно обосновани, може скоро да се освободим от някои или от повечето от тях. Ако не ги спазваме, може да стигнем до по-лоши мерки или пълно затваряне", изтъкна Кацаров.

Той увери, че контролните органи следят и сегашното спазване на досегашните мерки. "Можеше да не се стигне дотук, ако се бяхме ваксинирали масово, но не го направихме", разочарован е служебният здравен министър.

Кацаров увери, че няма да има задължително ваксиниране за хора, работещи в държавната ваксинация. Между 94-96% от хоспитализираните и от починалите хора са неваксинирани.

32-ма изгубиха битката с COVID-19, нови 854  болни регистрираха

32-ма изгубиха битката с COVID-19, нови 854 болни регистрираха

Активните случаи към 5 септември са 34 419

Във връзка с прилагането на трета доза, Кацаров уточни, че е напълно възможно това да бъде издадено като разрешение още следващата седмица. Ако становищата са позитивни и са определени категориите лица, на които да се прилага, ще се допусне официално прилагането на трета доза и в нашата страна, подчерта Стойчо Кацаров.

По отношение на поисканата му оставка от бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов с аргумент провал във ваксинационната кампания, Кацаров заяви, че няма никаква криза с лекарства и кислород.

Едната от причините за сегашната ситуация е катастрофалното състояние на здравната система от управлението на Костадин Ангелов и Бойко Борисов, лошото състояние на болниците и начинът, по който била направена ваксинацията по групи. Стойчо Кацаров призова хората да се ваксинират и да спазват стриктно мерките. Не е късно, това е начинът за справяне с тази криза, завърши служебният здравен министър.