Парламентът прие бюджета на ДОО, който е разумен, устойчив във времето и гарантира, че пенсионерите ще продължат да получават по-високите пенсии до догодина или докато нов парламент не реши да ги вдигне повече или да ги отмени.

Това заяви служебният финансов министър Асен Василев пред журналисти в кулоарите на парламента, след като на третия ден депутатите успяха да приемат актуализацията на бюджета на ДОО след три дни спорове.

Каквито и надбавки да се гласуват, на 31 декември те спират. Това, което се прие, е от 25 декември да влязат в сила постоянните промени в Кодекса за социално осигуряване и те да продължат, докато нов парламент не ги промени. Пенсионерите са напълно гарантирани за догодина и по-догодина с едно преизчисляване, повишаване на минималната и максималната пенсия и със социална надбавка, така че да няма пенсионери под линията на бедност оттук нататък, доволен е Асен Василев.

Всичко това натоварва държания бюджет, който предстои да се гледа със 115 млн. лв. допълнителен разход за трансфер към ДОО.

Тези 115 млн. спокойно се покриват от допълнителните 300 млн. приходи и даже остават малко отгоре за допълнителни мерки.