Парламентът ще трябва да даде санкция, за да може да се изплатят сумите към "Автомагистрали - Черно море" и не само към тях, а и към други фирми от сектора.

Ситуацията в целия бранш е особена, заяви финансовият министър Асен Василев след като проведе среща с представители на бранша. Той отново обясни тази особена ситуация - от предишното управление на пътната инфраструктура са правени допълнителни възлагания на ремонтни дейности в нарушение на Закона за обществените поръчки със сериозно превишаване на бюджета. Фирмите са разчитали, че ще им бъде платено от излишъците в края на годината.

Асен Василев смята да предложи точен списък на такива възлагания, който да бъде гласуван от парламента и с това да се позволи АПИ да подпише анекси за реалната стойност, за да може да бъдат направени разплащания. Като в този анекс, който се подписва, има ясен план за изплащане на сумите, което пък би позволило на банките да направят съответно факторинг на тези плащания.

Това може да стане със санкцията на Народното събрание и ясен план за разплащанията, посочи Василев. Списъкът ще бъде изготвен от МРРБ и АПИ.

Другото решение от днес е с отделен анекс, тъй като това пак би надхвърлило сумите на договорите, да се подпишат пак договори, договор по договор с ясно приложение и със санкции на парламента, което да позволи на АПИ да подпише договори за зимното почистване и поддръжка на пътната система. Договорите да са до края на април месец 2022 г.

Междувременно Асен Василев заяви, че се надява да се проведат нормални обществени поръчки. "Живот и здраве от май месец догодина да имаме реални обществени поръчки с реални суми, които не са в нарушение на закона", каза още министърът.

Министър Василев подчерта, че гласуването на актуализацията на бюджета за тази година е от голямо значение не само за строителните компании, но ще даде сигурност за функционирането на цялата държава - ще има средства за мерки за подкрепа на бизнеса, за медиците, за пенсиите и други.

Работници на "Автомагистрали-Черно море" блокираха центъра на София

Работници на "Автомагистрали-Черно море" блокираха центъра на София

Това е трети протест

Припомняме, че на протеста днес при работниците отиде министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова, която отново обясни, че компанията е сключила договор за строително-монтажни работи с "Автомагистрали" ЕАД за 65 млн. лв., въпреки че държавното дружество е разполагало само с 59 млн. лв.

Общо такива договори са сключени на стойност 368 млн. лв.

Комитова не знае дали ще има пари за ремонтите на пътищата

Комитова не знае дали ще има пари за ремонтите на пътищата

ГЕРБ подписали договори за пътни ремонти за 1,5 млрд. при налични на едва 382 млн.

Още в началото на август месец Виолета Комитова обяви, че сезира Специализираната прокуратура за отпуснатите милиард и половина за ремонти на пътища. Две седмици преди това министрите Василев и Комитова обявиха, че предоставят сигнал от 69 папки с документи и справки, които касаят действията на агенция "Пътна инфраструктура" по харчене на средства от държавния бюджет.

69 папки от АПИ занесоха министрите Василев и Комитова на Гешев

69 папки от АПИ занесоха министрите Василев и Комитова на Гешев

УС на АПИ няма право да инструктира МС какви постановления да приема