Служители на строителната фирма "Автомагистрали-Черно море" излязоха на протест пред Министерски съвет. Причината за тяхното недоволство - неизплатени милиони левове към компанията от страна на държавата, заради което работещите не са взимали заплати от месеци.

Протестиращите се заканват да блокират две основни пътни артерии в центъра на столичния град - бул. "Дондуков" и бул. "Цар Освободител". Исканията на фирмата е да бъдат преведени близо 36 милиона лева. Към 11:30 ч. затворено е единствено движението по "Цар Освободител".

Десетки хора са заплашени да останат без работа заради неизплатените средства, опасяват се недоволните хора. Това е трети протест на работниците.

Комитова търси пари за заплатите на пътните строители

Комитова търси пари за заплатите на пътните строители

МРРБ е поискало 1,5 млрд. лв. в актуализацията на бюджета

"Настояваме за изплащане на цялата сума към нашия работодател, който ни осигурява постоянна заетост и редовно заплащане", каза протестираща.

"Нашите действия нямат политически характер. Те са продиктувани от това, че сме изправени до стената", добави тя.

Недоволните граждани излязоха и с декларация, в която са описани исканията им, която се опитаха да внесат в Министерски съвет и Президентството. И остават категорични - ако не бъдат приети в тези институции, ще останат на жълтите павета.

Към 12 ч. работниците блокираха и движението по "Дондуков". Исканията им не бяха приети на гише нито в Министерски съвет, нито в Президентството. Лидерите на протеста правят опит да се свържат с премиера Стефан Янев.

В крайна сметка протестиращите прекратиха блокадата си на ключовите булеварди около 12.30 ч. Но едва след като при тях дойде лично министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. Тя отново преповтори тезата на регионалното ведомство от последните седмици - не са били предвидени пари, които да покриват бюджета на всички обществено поръчки, пуснати от АПИ. А години наред се е работило "на честна дума", като парите към частните фирми са били изплащани в края на годината от бюджетния дефицит.

В 16.00 ч. ръководството на "Автомагистрали-Черно море" се среща с финансовия министър Асен Василев. Именно той е натоварен със задачата да намери изход от създалата се патова ситуация.

Протестиращите обаче са категорични - няма да преустановят стачните си действия, докато не получат полагащите им средства.

Припомняме, преди две седмици служители от "Автомагистрали-Черно море" излязоха на протест в София заради неизплатени суми за АМ "Тракия".

На 2 юни Сметната палата публикува доклада по одита на дружеството "Автомагистрали", който й бе възложен от депутатите от 44-то Народното събрание. В доклада се констатират сериозни нарушения и заобикаляне на закона за обществените поръчки чрез директно възлагане от страна на държавата на фирма, която не разполага с капацитета да извърши дейностите по поръчките. Автомагстрали" е превъзлагала на други партньори тези проекти. Едновременно с това от МРРБ излязоха с информация, че на дружества са давани аванси по проекти, за които дори не е имало изготвен технически проект и като пример дадоха свлачищата.