Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще търси възможности да осигури средства за изплащане на дължимите суми към "Автомагистрали - Черно море", като основната цел е да се осигурят средства за изплащане на заплатите на работниците, съобщи ресорното ведомство.

Преди ден, министър Виолета Комитова посочи, че за тази година Агенция "Пътна инфраструктура" разполага с 382 млн. лв. за текущ ремонт и поддържане. Въпреки ограничения бюджет, предишното ръководство на АПИ е възложило договори за ремонтни дейности за 1,5 млрд. лв., което е 4 пъти повече от заложеното в Закона за бюджета. Нещо повече - до края на април целият наличен бюджет на АПИ е бил разплатен.

Комитова отбеляза, че сключването на договори за ремонтни дейности, без да е осигурен необходимият финансов ресурс, е практика в сектора. Фирмите са работили срещу аванси, а в края на годината са получавали всичките си пари чрез постановления на Министерския съвет при условие, че има излишъци в бюджета.

Комитова не знае дали ще има пари за ремонтите на пътищата

Комитова не знае дали ще има пари за ремонтите на пътищата

ГЕРБ подписали договори за пътни ремонти за 1,5 млрд. при налични на едва 382 млн.

Това обаче поставя в риск строителните компании, създава несигурност в бранша и условия за разпространението на лоши бюджетни практики. През 2018 г. например АПИ е разполагала с бюджет от 328 млн. лв., но е възложила на фирми работа за 2 млрд. лв., които ги изплаща в края на годината. В бюджета за 2019 г. е заложен бюджет на агенцията от 420 млн. лв. и по същата схема са изплатени в края на годината 1,5 млрд. лв. За 2020 г. са заложени 339 млн. лв. бюджет за АПИ, а в края са изплатени 1,7 млрд. лв. За сегашната година са заложени 382 млн. лв., а са договорени ремонти за 1,5 млрд. лв.

Въпреки че не одобрява този подход на възлагане и разплащане, министерството ще направи всичко възможно да осигури необходимите средства, за да бъде платено на фирмите, които са работили по договори с АПИ и са си свършили работата, защото от създалата си ситуация са засегнати стотици строители и техните семейства.

МРРБ е поискало 1,5 млрд. лв. в актуализацията на бюджета, но все още никой не може да даже дали тези средства ще бъдат осигурени.

Пътни строители отново на протест, готвят още блокади

Пътни строители отново на протест, готвят още блокади

Настояват държавата да им изплати 36 млн. лв. за ремонта на АМ "Тракия"