От частната фирма "Автомагистрали-Черно море" излязоха на протест. Протестиращите блокираха бул. "Дондуков" в София малко след 10.00 ч, съобщи NOVA.

Работещите там заплашиха да затворят и натоварени пътни артерии. Причината са неразплатени около 37 милиона лева за ремонта на магистрала "Тракия".

От фирмата твърдят, че за последния месец заплати не са получили близо 800 служители. Закъсняват плащанията и към доставчиците на горива и строителни материали.

Очаква се днес преди обяд да бъдат блокирани още 3 участъка: "Хемус" при Белокопитово, "Тракия" на 165-ти километър, пътя "Русе - Варна".

Петя Аврамова нападна Комитова за хаотичните действия

Петя Аврамова нападна Комитова за хаотичните действия

Работа на МРРБ е да осигури финансов ресурс

"Протестът е изцяло синдикален. Ще направим всичко необходимо, дори ако трябва ще предприемем крайни мерки. Ние сме изпълнили нашата част от задълженията си и затова си искаме парите", каза Асен Тодоров от "Автомагистрали -Черно море" АД.

Протест има и край Русе и на пътен възел Белокопитово, съобщи БГНЕС.

Припомняме, от фирмата предупредиха, че ще излязат на протест заради неизплатени средства за ремонта на АМ "Тракия".

В регионалното министерство търсят около 40 млн. лв. за разплащане с "Автомагистрали-Черно море"

В регионалното министерство търсят около 40 млн. лв. за разплащане с "Автомагистрали-Черно море"

Парите са за ремонта на пътя между Чирпан и Стара Загора

Припомняме, на 2 юни Сметната палата публикува доклада по одита на дружеството "Автомагистрали", който й бе възложен от депутатите от 44-то Народното събрание. В доклада се констатират сериозни нарушения и заобикаляне на закона за обществените поръчки чрез директно възлагане от страна на държавата на фирма, която не разполага с капацитета да извърши дейностите по поръчките. Автомагстрали" е превъзлагала на други партньори тези проекти. Едновременно с това от МРРБ излязоха с информация, че на дружества са давани аванси по проекти, за които дори не е имало изготвен технически проект и като пример дадоха свлачищата.

Регионалният министър издаде заповед за смяна на ръководството на "Автомагистрали". Когато новият борд внесе в Агенцията по вписванията документите обаче, смяната беше атакувана от Стоян Беличев с мотива, че за постовете се изискват хора, които да са минали конкурс и че съветът на директорите на "Автомагистрали" трябва да е от 5, а не от 3 членове, тъй като дружеството е в категорията на големите предприятия.

След няколко дни Комитова издаде заповед за отмяна на предишната си заповед и издаде нова с абсолютно същия текст, като документите отново бяха внесени в Агенцията по вписванията. Така се постъпва обикновено, когато се търси начин решението на даден казус да попадне на друг съдебен състав, който би могъл да не го оспори. Това обаче в крайна сметка не се е случило.

Апостол Минчев беше назначен за председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" едва на 27 май тази година, след като предишното ръководство на Агенцията беше освободено заради плащане на аванси за строително-монтажни работи за обекти, които нямат проектна готовност и разрешение за строеж към 26.05.2021 г.

След което той бе уволнен, защото е спрял всички строителни дейности на АПИ. Новият шеф е инж. Ивайло Денчев.