Агенцията по вписванията е извършила проверка на документите по партидата на "Автомагистрали" ЕАД и констатирала пълното им съответствие с действащото законодателство. Това означава, че новото ръководство на "Автомагистрали" може да бъде вписано и Министерството на регионалното развитие и благоустройството очаква това да стане в четвъртък.

Новото ръководство на дружеството е заявило, че очаква незабавно след вписването си да възстанови графика на плащанията на служители и подизпълнители, който е бил нарушен поради забавилата се смяна и разногласия с отстранения борд.

Припомняме, между служебния министър Комитова и ръководителя на "Автомагистрали" Беличев се разви епистоларна комуникация и едва след лична среща бе обявено, че са постигнали съгласие за културна смяна на ръководството. 

Това две седмици министър на регионалното развитие Виолета Комитова издаде заповед, с която сменя Стоян Беличев като член на борда и изпълнителен директор с Валентин Вълков. Другите двама членове на съвета на директорите Александър Филев и Иван Коларов се заменят с Десислава Христова и Иван Станчев.

Стоян Беличев и Виолета Комитова си пишат писма за "Автомагистрали"
Обновена

Стоян Беличев и Виолета Комитова си пишат писма за "Автомагистрали"

Има "дребни" нередности за 220 млн. лв. по укрепване на несъществуващи свлачища

Изпълнителният директор на държавното дружество инж. Стоян Беличев обаче отказа да напусне поста си в УС на "Автомагистрали" ЕАД. Първоначално той обяви и че в момента е в болничен. 

Припомняме, на 2 юни Сметната палата публикува доклада по одита на дружеството "Автомагистрали", който й бе възложен от депутатите от 44-то Народното събрание. В доклада се констатират сериозни нарушения и заобикаляне на закона за обществените поръчки чрез директно възлагане от страна на държавата на фирма, която не разполага с капацитета да извърши дейностите по поръчките. Автомагстрали" е превъзлагала на други партньори тези проекти. Едновременно с това от МРРБ излязоха преди два дни с информация, че на дружества са давани аванси по проекти, за които дори не е имало изготвен технически проект и като пример дадоха свлачищата. 

Прокуратурата съобщи, че по доклада на Сметната палата е образувала досъдебно производство. Разследването спрямо длъжностно лице в дружеството "Автомагистрали" ЕАД е за периода 2016 - 2020 г. и е за умишлена безстопанственост, довели до щети за предприятието - деянието е квалифицирано по чл. 219, ал. 3, ал. 1 от НК.