Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за съдебната власт. За установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура, е необходимо създаването на правила, които да гарантират независимостта на европейския прокурор и европейските делегирани прокурори при разследване на дела от тяхната компетентност и упражняването на техните правомощия.

Предвижда се европейските делегирани прокурори да бъдат обособени в самостоятелна организационна структура в Прокуратурата на България, като за целта с акт на Министерския съвет се предоставя на Висшия съдебен съвет подходяща сграда за осигуряване на самостоятелни структури и деловодство, а необходимите средства ще се осигурят от бюджета на съдебната власт.

Проектът на закон предлага административните функции на ръководител да се осъществяват от оправомощен от Европейската прокуратура европейски делегиран прокурор, чиито административни функции се ограничават до назначаване на служители и оперирането с финансови средства. Прецизират се правилата за определяне на кандидати от България в Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроджъст) и се създават гаранции за ясна и прозрачна процедура.

С промените в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за специалните разузнавателни средства се доразвиват процедурите по отправяне на искане, разрешаване и прилагане на специалните разузнавателни средства от европейския прокурор и европейските делегирани прокурори, както и използването на събраните чрез тях данни и веществени доказателствени средства.

Със законопроекта се предвижда структурата на европейските делегирани прокурори да получи статут на "организационна единица" по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация, като с предложението се цели прилагането и спазване на изискванията за защита на класифицираната информация.

Целта на законопроекта е да пази европейските фондове да се харчат по прозрачен начин, според Атанас Славов от ДБ. Според Дани Каназирева управляващите не знаели как да организират работата на европейската прокуратура у нас. Този законопроект е абсурден и няма как нашата ПГ да го подкрепи, заяви Петър Петров от Възраждане. От ПП пък се обявиха твърдо за борба и с корупцията. Емил Георгиев от групата на левицата призова за подкрепа за законопроекта. Клишета, клишета, видя в изказванията Дани Каназирева. За ДПС европейските делегирани прокурори трябва да започнат възможно най-скоро работа.