66 депутатски гласа "за" са необходими за избирането на вицепремиера Меглена Кунева за нов министър на образованието. Гласуването на приемник на проф. Тодор Танев ще започне в 14 часа. Тогава трябва да приключи наложилия се вече за всяка първа сряда на месеца блиц-контрол на вицепремиерите.

За присъствие в пленарна зала в първите минути на заседанието се регистрираха 131 народни избраници, а председателят на парламента Цецка Цачева побърза да удари звънеца и да обяви наличието на кворум.

Това означава, че днес всяко едно решение на депутатите, включително и изборът на Меглена Кунева ще се счита за прието със събрани 66 гласа "за". Така дори и само заявилите вече подкрепа за Кунева депутатите от ГЕРБ могат сами да си я изберат.

АБВ иска кандидатурата на Кунева да бъде оттеглена
Обновена

АБВ иска кандидатурата на Кунева да бъде оттеглена

Това било по-разумният подход, дори и на финалната права

В редиците на Реформаторския блок имаше недоволни. Народният представител от ДСБ ген. Атанас Атанасов се възмути, че изборът на новия министър ще бъде гласуван без лично премиерът Бойко Борисов да дойде и да си представи кандидатурата.

Именно заради това ген. Атанасов поиска точката за избор на нов образователен министър да отпадне от седмичната програма на депутатите и да бъде вкарана като допълнителна точка тогава, когато Борисов се върне в страната.

"Ние сами трябва да уважаваме институцията, която представяме", призова народният избраник от РБ. Колегата му от РБ и депутат от Движение "България на гражданите" (ДБГ) Димитър Делчев обаче е на друго мнение.

"През последните дни видяхме достатъчно подкрепата на министър-председателя за Меглена Кунева", изтъкна Делчев. Крайният резултат от диспута не подкрепи искането на ген. Атанас Атанасов. По този начин народните представители ще обсъдят и гласуват избора на вицепремиера Кунева за нов просветен министър.