И в последния си работен ден депутатите от 40-тия парламент приключиха заседанието си предсрочно заради липса на кворум.

При много празни банки в пленарната зала последният разглеждан закон - промени в Закона за движение по пътищата забуксува.

Председателстващият Любен Корнезов многократно подканя депутатите да влязат в залата, дава извънредни почивки, предприе поименна проверка, но залата така и не се напълни достатъчно.

Последният разглеждан текст остана предложението от 1 януари до 31 декември моторните превозна средства задължително да се движат с включени светлини през деня или къси светлини.

Но до гласуване нямаше как да се стигне, тъй като липсата на кворум прекрати заседанието.

Помолен да коментира защо не е успял да се справи с дисциплината на депутатите председателя на парламента Георги Пирински заяви:

"Никога не съм се смятал за надзирател, който трябва да следи за поведението на народните представителите. Стремял съм се да въведа в правилника норми, които да изключат неправомерното поведение, както и да внуша на парламентарните групи и ръководствата им, че поведението на депутатите в залата и извън нея се възприема като стандарт н поведение в обществото."

Пирински отбеляза, че е твърде ниско доверието на обществото в работата на парламента:
„В обществото има твърде скептична, да не кажа негативна оценка за работата на народното събрание", каза той и отбеляза, че без авторитетен парламент обществото не може да се надява на достатъчна надеждност на правната норма.

Според Пирински качеството на нормативните актове трябва да се повиши, качеството на обсъждането също, а също трябва да се промени самото гласуване, за да се премахне гласуването с чужди карти. Той изтъкна, че беше променена системата на гласуване, но тези усилия не са дали резултатите и явно предстои 41-ия парламент да се справи с този проблем.

„Не съм съгласен, че трябва да въвеждаме някаква казармена форма на организация на поведението на депутатите, а би трябвало народният представител да е с нужното съзнание. Когато то отстъпва, председателят на парламента следва да наложи нормите на правилника и да огласи становището, че е необходимо народният представител да отговаря на нивото".