Въпреки предложението субсидиите за партиите да бъдат намалени, гласуването на бюджета показа, че малко хора в парламента са готови да се разделят с тези пари. Само 30 народни представители подкрепиха предложението на колегите си Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев.

Тримата депутати внесоха между първо и второ четене предложението за таван от 1,6 млн. лв. на държавните субсидии, отпускани на партиите. Според вносителите това предложение може да спести над 20 млн. лв. годишно.

Окончателното гласуване на Законопроекта за държавния бюджет за 2017 г. обаче показа, че депутатите и от ГЕРБ, и от БСП отхвърлят да има таван на субсидиите.

В момента субсидията е на стойност 11 лв. на година за всеки получен глас.

"Днес бяха отхвърлени много добри предложения за допълнително финансиране - както за честването на годишнината от рождението на Васил Левски, така и за средствата за БАН, изграждането на мемориал на остров Персин и допълнителни средства за децата с увреждания. Отговорът на всички тях беше, че парите не достигат и трябва да се вземат от някъде. Това наше предложение дава решение", заяви в Народното събрание Петър Славов.

Според него мярката е необходима, защото сега се стига до абсурди, като например това, че някои политически партии получават десетки милиони всяка година уж за реализиране на политическа дейност, а много често средствата се харчат за съвсем други неща като луксозни пътешествия или скъпи автомобили, заяви Славов.

Той добави: "Идеята на субсидията не е да си отвориш депозит в банка и да си държиш парите там. Идеята е партията да се издържа и да може да се яви на избори. Затова и българският народ с референдума показа своята настройка към темата. Ние освен намаляване на субсидията като абсолютен размер, трябва да сложим и таван. Трябва да кажем, че определена сума е достатъчна на една партия на годишна база."

Предложението за таван на държавната субсидия беше отхвърлено единодушно с гласовете на ГЕРБ и БСП, въпреки че и двете партии наскоро изразиха принципната си подкрепа за резултатите от референдума, проведен на 6 ноември. Единият от въпросите в него предвиждаше намаляване на държавната субсидия на 1 лев за реален глас.

В крайна сметка се оказа, че и през следващата 2017 г. размерът за един получен действителен глас на избори за партиите ще остане 11 лв. на година. Това беше решението на Парламента при второто четене на закона за държавния бюджет.