Със 141 глада "за" и 20 "против" депутатите одобриха проект на решение за изменение на проект за осъществяване на инвестиционен разход по проект "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС".

През месец ноември 2020 г. между Министерството на отбраната на България и немската корабостроителница "Fr. Lurssen Werft GmbH&Co.KG" (понастоящем "NVL B.V.&Co.KG") е подписан договор за проектиране и построяване на два многофункционални модулни патрулни кораба (ММПК).

Договорът включва осигуряването на корабен и брегови комплект запасни части, инструменти и принадлежности (ЗИП) за всеки един от плавателните съдове, обучение на екипажите и на инженерно-техническия състав от ВМС, осъществяване на интегрирана логистична поддръжка за период от три години след изтичане на гаранционния срок и изпълнение на дейности по индустриално сътрудничество.

Първият нов патрулен кораб е вече на вода

Първият нов патрулен кораб е вече на вода

"Храбри" трябва да бъде предаден на ВМС до края на 2025 г.

В договора е планирано корабите да бъдат оборудвани със системи за тактически обмен на обобщена картина за обстановката на море в реално време "Link-11" (с възможност за надграждане до Link-22) и Link-16.

Поради настъпили промени в оперативните изисквания на НАТО в хода на изпълнение на договора, от 01.01.2025 г. системата "Link-11" излиза от експлоатация и се заменя от "Link-22" (съгласно Меморандум на Международния военен секретариат на НАТО IMSM-0463-2021), а използването на системата "Link-16 Block Upgrade 1 (BU 1)" се преустановява от 01.04.2023 г. Новите изисквания на Алианса (според Меморандум на Международния военен секретариат на НАТО IMSM-0580-2022) налагат придобиване на система "Link-16 Block Upgrade 2 (BU 2)".

В допълнение, заместник-министър Георгиев поясни, че самото строителство на корабите отнема от 5 до 6 години, т.е. реализацията на проекта ще отнеме 10-11 години. За такъв период от време не може да се предвидят всички промени, които биха могли да настъпят както по отношение на икономическите условия, така и по отношение на оперативните изисквания, а всяко едно забавяне във вземането на решение за актуализация на ПИР, води до увеличаване на стойността на проекта.

Министерството на отбраната чрез Командването на ВМС (КВМС) е предприело необходимите действия за придобиване на системите "Link-22" и "Link-16 BU 2". Терминалите "Link-16 BU 2" и "Link-22" са оборудване, което се доставя от "Възложителя" и съдържа криптиращи устройства, които от своя страна трябва да бъдат придобити от правителствена структура. Договорът за "Link-16" бе наскоро ратифициран от Народното събрание и обнародван в Държавен вестник на 21.07.2023 г. За придобиване на необходимото криптографско оборудване за "Link-22" е изпратено писмо-заявка до правителството на САЩ, като се очаква проектът на договор да бъде получен към средата на месец октомври 2023 г.

Новото оборудване трябва да бъде инсталирано и интегрирано към автоматизираната бойна информационна система на корабите, и това е свързано както с хардуерни, така и със софтуерни изменения на бойната система на корабите. В тази връзка, офертата на изпълнителят по договора от 22.02.23 г. (NVL) е за 11 млн. лв. с ДДС, което от своя страна налага изменение на Актуализирания ПИР за увеличаване на финансовата рамка с 11 000 000 лева с ДДС и одобряването му в Народното събрание. От стартиране на проекта през 2016 година, цената не е променяна въпреки инфлационните процеси. Исканото увеличение на цената е породено изцяло от промяна на оперативните изисквания.

МС стартира обществена поръчка за патрулните кораби на ВМС

МС стартира обществена поръчка за патрулните кораби на ВМС

Многофункционалните модулни патрулни кораби, които се придобиват по сключения през 2020 година договор