Правителството прие на днешното си заседание решение да предложи на Народното събрание за одобрение актуализация на проекта за закупуване на многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС.

В договора с "NVL B.V & Со. KG" се предвижда корабите да бъдат оборудвани със системи за тактически обмен на обобщена картина за обстановката на море в реално време - Link-11, с възможност за надграждане до Link-22 и Link-16. Поради промени в оперативните изисквания на НАТО обаче се оказва, че системата Link-11 излиза от експлоатация през 2025 г. и се заменя от Link-22, а използването на системата Link-16 Block Upgrade 1 (BU 1) се прекратява от средата на 2023 г., съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет

Това налага корабите да бъдат оборудвани със системи Link от ново поколение и обуславя промените в Актуализирания проект за инвестиционен разход "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС", приет с решение на Народното събрание от 19 юли 2018 г.

Служебното правителство реши да си купим самонасочващи се торпеда

Служебното правителство реши да си купим самонасочващи се торпеда

С тях ще засилим бойната мощ на ВМС

С одобреното от МС Изменение № 1 на Актуализиран проект за инвестиционен разход "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС" се предвижда да се осигури пълна оперативна съвместимост на модулните патрулни кораби и ефективното им използване както в национален, така и в съюзен формат. Това се очаква да гарантира изграждането на способности за защита на суверенитета и териториалната цялост на Република България, и да спомогне за изпълнението на поетите ангажименти в системата за колективна отбрана на НАТО и ЕС.