Депутатите намалиха коледната си ваканция - тя ще бъде официално от 29 декември до 31 декември. Това решиха те след спор по две предложения.

Първото - на ИТН, според което народните представители да нямат коледна ваканция, тоест да почиват само в официалните почивни дни между Коледа и Нова година. То бе отхвърлено - 55 депутати гласуваха "за", 124 "въздържали се", 12 - бяха против. По второто предложение - на "Продължаваме промяната", което бе прието, 181 бяха "за", 20 "против", 11 "въздържали се". Според правилника на парламента коледната ваканция на депутатите е официално от 22 декември до 10 януари, така на практика тя се намалява със седем работни дни.

Иначе спорът в залата беше "цветущ".

Първи думата взе депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син, който предложи да не се приемат и двата проекта. "Новото управляващо мнозинството ни демонстрира, че Конституцията е някаква подробност, че официалното вероизповедание не е от особено значение и не покани патриарха и не се закле пред християнските ценности. Но с решение да нямаме ваканция се нарушават гражданските права на християни, защото периодът от Рождество са християнски празници и ако хората искат да посетят църква - няма да могат", каза той.

След него Маноил Манев добави, че "една еврокомисарка преди два-три дни искала да се отмени Коледа като празник и нашето либерално управление започнало да пробва дали ще стане това и в България по-раничко".

Настимир Ананиев от "Волт" обвини Дилов, че разпространява фалшиви новини, тъй като патриархът е бил поканен в Народното събрание, но е дошъл друг представител на църквата. Дилов обаче му отвърна, че "има мания за необикновеност, която ще го доведе до обикновено място, тъй като накрая на шахматната дъска всички фигури се прибират на едно място".

Мирослава Петрова от ПП обясни от трибуната, че причините за предложението им са прагматични и искат да покажат на хората в страната че работят и считат, че трябва да имат парламентарни заседания на 23 и 22 декември, за да съвпадне с планираните ваканции на повечето хора в страната, а периодът след 3 януари е работен за всички българи." "Събрали сме се да се трудим повече, отколкото да си почиваме", каза тя.

Тома Биков от ГЕРБ бе с интересна гледна точка: Да не се окаже, че идваме за една точка на работа, пита той. Залудо работи - залудо не стой за парламента е вредна практика. Колкото по-малко работим, по добре за народа ни, посочи той. После добави: Ако ще анализираме, аз си анализирам и вкъщи много неща, но има институции, центрове, анализирайте там. Ако искате днес да родите една новина, ще работим като всички и в един момент ще се окаже, че не знаем какво работим, каза още той. В заключение обаче каза, че ГЕРБ ще подкрепи второто предложение но предупреди: "но да не си разхождаме само костюмите и да анализираме как сме прекарали Коледа и на другия ден да анализираме как ще прекараме Нова година".

Тошко Йорданов от ИТН каза мотивите на групата. "Като изключим ДПС, повечето от нас сме дошли тук преди една година, всички сме гледали отвън и винаги е било гнусно как парламентът си прави ужасно дълги ваканции. Да, парламентът трябва да дава пример, имаме много работа за вършене и трябва да работим - нашето предложение е неработните дни по празниците да съвпаднат с неработните дни на всички български граждани, каквито сме. Вие не сте богове, пичове", обясни той.

Росица Кирова от ГЕРБ му отговори: "Аз не се чувствам пич, принизяване на всички тук има." Тя заяви, че позицията "работи от сутрин до вечер", особено в частния бизнес, не била добра. Йорданов обаче изпрати Росица Кирова да си ходи вкъщи, ако се смята, че е необикновена и се чувства привилегирована, когато се погледне в огледалото.

Десислава Атанасова от ГЕРБ посочи, че групата ще подкрепи намаляване на работните дни на НС, но мисли, че "трябва да си дадем сметка, че самото ни присъствие тук трябва да води до законодателни инициативи и то добри, иначе се губи време от тайминга на държавата от емоционални или еуфорични решения".

Явор Божанков измисли нов феномен в българския парламентаризъм - "физически трол". Не става дума за делене на хората на обикновени и необикновени, но ГЕРБ имат за цел да саботират работата на парламента, имат изказвания с една и съща цел да губят парламентарно време. Във виртуалното пространство това се нарича трол, а залата - физически трол. "Така се държат групата на ГЕРБ, забавят приемането на правилника. Трябва да се отпуши, да се съставят комисии. С поведението си те правят само това - спират работата на НС целенасочено, категоричен бе т ой.

В началото на заседанието нов депутат положи клетва на мястото на Яна Балникова от "Продължаваме промяната", която влезе в политическия кабинет на Кирил Петков - Богомил Петков, избран от Габровски избирателен район. Новият народен представител положи клетва. Парламентът днес ще работи без работно време - до приемане на правилника за работа на НС.

Съгласно сега действащия Правилник за организацията и дейността на Народното събрание депутатите трябваше да са във ваканция от 22 декември до 10 януари. Народните представители одобриха предложението на "Продължаваме промяната" да бъде намален периодът на ваканцията от 29 декември до 31 декември. "За" предложението гласуваха 181 народни представители," против" - 20 и "въздържали се" - 11, с което то бе прието.

Така депутатите ще се върнат на работа на 5 януари, сряда, освен ако не назначат заседание на някоя от комисиите във вторник или не възникне повод за извънредно заседание.