Депутатите отхвърлиха ветото на президента Георги Първанов върху Закона за Сметната палата със 134 гласа „за" и 39 гласа „против".

Опитвате се да защитите нещо, което е незащитимо, обърна се към мнозинството от ГЕРБ Петър Димитров по време на дебатите. По думите му предлаганият от тях закон заменя един колективен орган с едноличен. Ами тогава да сменим парламента в едноличен орган, предложи още той.

Ваня Донева от ГЕРБ заяви в отговор: Аз съм привърженик на този модел затова и го защитавам. Тя изтъкна, че в повечето европейски страни сметните палати били именно едноличен орган. Не моделът определя независимостта на органа, а разписаното в закона, коментира още Донева.

БСП смятат да сезират Конституционния съд заради Закона за сметната палата. ДПС подкрепят инициативата на социалистите, тъй като според тях също има противоконституционни текстове в Закона, предлаган от мнозинството.

Според Ремзи Осман с предложения Закон Сметната палата се превръща в орган за изпълнение на политически поръчки. Много по-малко може да се влияе върху един колегиален орган, посочи той.

Традицията не ви интересува, не ви интересува традицията на парламентаризма, обърна се той към мнозинството. Традицията на парламентаризма не идва с ГЕРБ, допълни Ремзи Осман. Той предлага и компромисен вариант - опозицията да предлага председателя на Сметната палата, а мнозинството да го избира.

Сметната палата според Закона се превръща в едноличен ръководен орган от типа генерален одитор.

Също така председателят на Сметната палата може да поиска с одитния доклад освобождаване от длъжност на лице, което носи управленска отговорност и в следствие на негово действие или бездействие са допуснати нарушения на закон или не са изпълнени дадени от Сметната палата препоръки.

По повод тези две неща бяха и мотивите на държавния глава при връщане на закона.