Трябва да даваме пример, но е редно преди да се погрижим за себе си и за народното събрание, да се погрижим за хората. Това заяви депутатът от БСП Явор Божанков на въпрос от БНТ дали депутатите изпълняват мерките, които са разпоредени на хората - да не се събират повече от двама възрастни на закрито на разстояние по-малко от 2 метра.

Депутати от БСП се стреснаха да са с журналисти в една зала

Депутати от БСП се стреснаха да са с журналисти в една зала

По настояване на Жаблянов и Божанков журналистите излязоха

Според депутата от ДПС д-р Хасан Адемов: "каквито и мерки да се вземат не смятам, че ще бъдат на 100% сигурни. Що се отнася до реда в парламента, там има думата председателския съвет на парламента и мерките трябва да са в унисон с мерките на Националния оперативен щаб - социалната дистанция на отделните участници.".

И Десислава Атанасова от ГЕРБ призна, че не спазват коректно мерките по време на интервюто. В тази ситуация е невъзможно да спазваме мерките и да вземем необходимите решения. Голяма част от нас са с предпазни маски, допълни тя.

Според депутата от ОП Милен Михов е нормално да има риск, но сме длъжни да работим в тези условия, в които ни е поставила ситуацията.

За решенията по Закона за извънредното положение, взети по време на вчерашното заседание на правната комисия Божанков призна, че ситуацията в правна комисия е била тежка. "Имаше два доклада. Народните представители не знаеха какво гласуват. Потърпевши ще бъдат българските работници", каза той. 

БСП напусна обсъждането на извънредното законодателство

БСП напусна обсъждането на извънредното законодателство

Предлагали се взаимноизключащи се текстове

Пред обществената телевизия представители на парламентарните групи казаха накратко какво е решено по време на вчерашното 8-часово заседание на правната комисия в парламента.

За решенията по Закона за извънредното положение, взети по време на вчерашното заседание на правната комисия Божанков призна, че ситуацията в правна комисия е била тежка. "Имаше два доклада. Народните представители не знаеха какво гласуват. Потърпевши ще бъдат българските работници", каза той.

По отношение на икономическите мерки тежестта ще падне върху бизнеса и това ще се види в следващите седмици, прогнозира Божанков.

Огромна част от тежестта се прехвърля върху бизнеса, призна депутатът от БСП.

Бившият социален министър Хасан Адемов каза, че за кратко време е трудно да се направят качествени предложения. Надяваме се, че предприетите мерки са първа стъпка. Ще има разширяване на социално икономическия пакет. Никой не знае колко време ще продължи кризата, философията е баланс между правата на българските граждани.

Да бъдем по-предпазливи, никой не знае какво ще се случи. Да действаме по-деликатно, отколкото да изсипем рога на изобилието и после не знаем какво е, призова Адемов. Той изтъкна като положителна промяната, че работодателят може да задължи да се ползва половината платен отпуск. Държавен орган и националния оперативен щаб

Според депутата от Обединени патриоти Милен Михов като че армията е най-здравото нещо в страната и в кризисна ситуация това се доказа.

"Предложихме 5-6 ясни предложения и нито едно не е прието - спиране на кредити, право на фирмите да поискат и получат разсрочено плащане по задълженията си към държавата, правото за пределни цени на стоките от първа необходимост, правото на майките да искат 20-дневно обезщетение за гледане на децата. Сурово наказание на разпространителите на лъжи", изброи предложенията на патриотите той.

Според Атанасова най-важното е авансовата вноска по Закона за корпоративно подоходно облагане в Закона за извънредното положение, за което имало и предложен нов текст. Той засяга до 15 април бизнесът да представи пред данъчната администрация декларация за авансова вноска на база 2018 г. и да има удължаване на сроковете.

Без наказателна лихва, задължителна карантина, ограничаване на спекулата, удължаване на срока до 30 юни, спират да текат всички процесуални срокове, освен по наказателни и европейска мярка, допълни Атанасова предложенията в Закона за извънредното положение, който днес трябва да бъде гласуван в парламента.

Според предложения текст на закона не се налагат запори върху заплати и пенсии, спират се въводи във владение, с 6 месеца се удължава срока на валидност на личните документи. Решенията на ТЕЛК и НЕЛК да са валидни още 2 месеца след отмяна на извънредното положение, са някои от предложенията на проектозакона за извънредното положение, приети снощи на заседанието на правната комисия.

Огромна част от тежестта се прехвърля върху бизнеса, призна депутатът от БСП.

Бившият социален министър Хасан Адемов каза, че за кратко време, е трудно да се направят качествени предложения. Надяваме се, че предприетите мерки са първа стъпка. Ще има разширяване на социално икономическия пакет. Никой не знае колко време ще продължи кризата, философията е баланс между правата на българските граждани.

Да бъдем по-предпазливи, никой не знае какво ще се случи. Да действаме по-деликатно, отколкото да изсипем рога на изобилието и после не знаем какво е, призова Адемов.