До началото на следващия отоплителен сезон - 1 октомври 2018 г. енергийният министър трябва да докладва за състоянието на топлофикационните дружества. Това решиха депутатите. 67 млн. лева са инвестираните средства в 11 от общо 12 топлофикационни дружества в страната за периода от 2013 до 2017 година, успокои министър Теменужка Петкова.

Всички дружества сами преценявали каква да бъде инвестиционната им програма. Обективната оценка за техническата изправност на дружествата ще бъде ясна в началото на октомври, обеща тя. Трябва ни цялостна стратегия за топлофикационните дружества, смята герберът Валентин Николов.

Според него проблемът с мръсния въздух остава нерешен, защото само едно от топлоснабдителните дружества работи на газ, а останалите са на твърди горива.

Трябва цялостна стратегия за тези дружества, за да не позволим да се върнем десетилетия назад и да не можем да реагираме на процесите, които ще възникнат, ако тези дружества не работят, настоя той.

Социалистът Таско Ерменков поиска отчет за състоянието на дружествата. Според него трябва да се намери решение за развитие на сектора.