БСП скочи срещу вкарването в дневния ред на НС даването на оръжия за Украйна. Това стана в началото на пленарното заседание.

Какво се случи снощи?, попита Борислав Гуцанов. Превръщаме се в генерален щаб на отбраната, подчерта той. Вие дори 24 часа не можете да работите за страната си, обвини червеният депутат. Мнозинството, по думите му, изпълнявало поръчки. Нямало спешност да се гледа тази точка.

Георги Свиленски също се оплака от грубото вкарване на дневния ред на НС на точката. Започвате дневния ред с ботушите, няма смисъл да се наритва НС, изтъкна той. Да не се изнервяме от сутринта, призова Росен Желязков. Левицата предлага военната помощ за Украйна да се гледа във вторник, когато щяло да има извънредно заседание. От БСП поискаха почивка да си оформят мнението. Желязков му обясни, че почивка може да има след като мине гласуването за вкарване в дневния ред на помощта за Украйна.

Според Иван Иванов от левицата темата не е обсъдена на председателски съвет и от комисията вчера до вкарване в дневния ред не са минали 24 часа. По думите му след като вчера сме били наритани от ЕС като поредните нещастници сега сме се вкарвали във война. Все повече затъваме в тази яма, каза социалистът. Абсурд е това, което правите, отново излезе на трибуната Борислав Гуцанов. Става въпрос за живота и смъртта, поясни той.

Нито С-300, нито самолети даваме на Украйна, увери Димитър Стоянов

Нито С-300, нито самолети даваме на Украйна, увери Димитър Стоянов

Продължаваме да охраняваме небето си с МиГ-29

Иван Ченчев пък заподозря, че някъде по ъглите е решено да се насили НС да влезем във война. Депутатите от БСП се опитаха през различни законопроекти да сменят дневния ред. След като не успяха с този трик, Георги Свиленски обвини коалицията на войната, че отхвърляла важните точки за хората. Никой не е обещавал да вкара България във война, припомни червеният депутат. Лъсна лицето на коалицията на войната, отчете червеният депутат. Господин Габровски трябва още днес да върне мандата, посъветва Свиленски.

Иван Иванов от БСП отново излезе на трибуната и предупреди за чувалите за трупове, които ще изпращаме на фронта и попита депутатите дали ще отидат да се бият. Христо Иванов от ДБ призова да не се плашат хората, че някой щял да вкара България във война и обвини левицата, че заедно с Възраждане искат да се представят като коалиция на руския мир. Росен Желязков даде 15 минути почивка.

БСП коментира скандала в зала и по време на почивката. На брифинг в НС лидерът Корнелия Нинова определи случващото се като скандално. Едва ли това е най-важното решение, което трябва да вземе НС, изтъкна тя и обвини политиците от коалицията на войната в лицемерие. Искаме мир, подчерта тя. Шокиращо е, че заседанието е закрито, заяви още червеният водач. Това е решение на тъмно, заяви Нинова.

Тя настоява заседанието да е открито и да е явен списъкът с оръжията, които ще даваме на Украйна. Левицата пита и защо правителството на Румен Радев дава оръжия на Украйна, след като той се е обявил срещу това. Изненада за червените е и липсата на Възраждане в зала при споровете за дневния ред. България трябва да вземе решение за себе си, изтъкна Нинова и настоя държавният глава също да дойде. България е суверенна държава, категорична бе лидерката на червените.