Пътят за присъединяване на Хърватия към Шенгенското пространство е свободен. За това се договориха министрите на 26-те държави от Шенгенското пространство на среща в Брюксел. Контролът по сухопътните граници на популярната туристическа дестинация ще бъде премахнат още в началото на следващата 2023 година.

Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи отхвърли днес с 25 гласа "за" и два "против" предложението България и Румъния да се присъединят към Шенген. Както стана и предварително ясно Австрия и Нидерландия блокираха приемането на България и Румъния в Шенген.

анкета

Как да отговорим на „не“-то за Шенген?

Виж резултати

Да пазим по-добре границата 20.9%

Да направим съдебна реформа 43.7%

Да поискаме ЕК да натисне Нидерландия 13.0%

Да бойкотираме вузовете в Нидерландия и Австрия 10.3%

Да забраним на нидерланските туристи да почиват у нас 12.2%

Министърът на вътрешните работи Герхард Кернер обосновава решението с големия брой нерегистрирани мигранти и молби за убежище в Австрия и поиска допълнителни мерки от Европейската комисия. Според Кернер "не е правилно система, която не работи на много места, да бъде разширявана в този момент." Той настоява за отлагане на гласуването за присъединяването на България и Румъния: "Сега е неподходящият момент за тази стъпка."

ГЕРБ посочи причината да останем извън Шенген: Кирил Петков

ГЕРБ посочи причината да останем извън Шенген: Кирил Петков

Като премиер обяснявал по света колко сме зле и давал причини на скептичните държави

България и Румъния отговарят на изискванията на Шенген. Две държави обаче решиха друго. Решението беше политическо. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той бе категоричен, че страната ни ще продължи да води разговори за присъединяване към шенгенското пространство. По думите му Австрия е дала да се разбере, че е готова на компромиси и иска цялостна реформа на Шенгенското пространство в частта където механизмите не рабоят.

Според Демерджиев диалогът с Нидерландия ще бъде по-труден, защото страната поставя условия да получи доклад по механизма за мониторинг, който бе отменен през 2019 г. Според Демерджиев Нидерландия има вътрешни проблеми. 

Корупцията затваря вратата ни към Шенген, смята Христо Иванов

Корупцията затваря вратата ни към Шенген, смята Христо Иванов

Иванов призова политическите сили да се събудят

Той поясни, че Австрия и Нидерландия не са против България, но имат изисквания. Министърът заяви, че страната ни ще се придържа към конструктивния диалог, но посочи, че ако тези мерки се изчерпят, ще бъдат предприети други действия.

Демерджиев остава оптимист за присъединяване към Шенген през 2023 г.

Петков: Неадекватно е да се обвиняват европейските лидери за Шенген

Петков: Неадекватно е да се обвиняват европейските лидери за Шенген

Според Петков служебният кабинет трябва да поеме отговорност