Депутатите започнаха споровете за парите за здраве. Законотворците приеха 27 млн. лв. допълнително в бюджета на НЗОК за 2018 г. за някои здравноосигурителни плащания. Окончателно бяха приети приходи от здравноосигурителни вноски в размер на 3 818 478 хил. лв.

Приходите от трансфери от здравно осигуряване са в размер на 2 556 292 хил. лв. Неданъчните приходи възлизат на 17 500 хил. лв. Получените трансфери от Министерството на здравеопазването за финансиране на разходите за лекарствени продукти, ваксини и дейности по прилагането им за здравни дейности, както и за дейности за здравно неосигурени лица възлизат на 24 000 хил. лв.

Допълнително средства се дават за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична помощ и за здравноосигурителни плащания за специализирана извънболнична медицинска помощ.
Така перото за здравноосигурителните плащания за първична извънболнична помощ от 207 200 хил. лв. става 214 200 хил. лв., а тези за специализирана - от 222 300 хил. лв. се увеличават на 229 300 хил. лв.

Народното събрание прие допълнителни средства в размер на 10 000 хил. лв. за здравноосигурителните плащания за дентална помощ. Първоначалното предложение бе тези средства да са 157 000 хил. лв., а с промените стигат 167 000 хил.

Още пари се дават и за медико-диагностична дейност. Така парите за тази дейност стават 83 000 хил. лв.

Здравната каса отблокира 107 млн. от резерва си

Здравната каса отблокира 107 млн. от резерва си

Почти 85 млн. лева отиват за болнична помощ

От БСП искат да се увеличи обемът на средствата за клинични пътеки. Не болниците източват Касата, а Касата източва болниците, обясни по време на дебатите червеният депутат Анелия Клисарова.

Доктор Нигяр Джафер от ДПС вижда безпомощност на институциите заради ограниченията за изпитвания на нови молекули. Тя иска прогенерична политика. Пациентите чакат новите молекули, според нея. Няма как да спрем развитието на медицината, категорична бе Джафер.

ГЕРБ да признаят, че са се провалили със здравеопазването. За това призова от трибуната на НС социалистът Драгомир Стойнев по време на дебатите за бюджета на НЗОК. По думите му с този бюджет управляващите обричат хората да умират.

Болните няма да могат да се ползват от най-модерните медикаменти. Ако продължавате тази политика, ще затворите общинските болници, предупреди Стойнев. Освен че нямаме качествени специалисти, хората няма да имат достъп до качествени лекарства, подчерта той.

Според него се провежда срамен дебат. Стойнев иска визия за здравеопазването ни. Направете я тази визия най-накрая, ако не - кажете, че сте се провалили в здравеопазването, но бъдете откровени с българските граждани, настоя социалистът.